Skip to main content

Βλ. Πούτιν: Να μπει κανείς ή να μην μπει, ξανά στο Κίεβο; – Ποιος μπορεί να απαντήσει

Sputnik/Sergei Karpukhin/Pool via REUTERS

«Η Ρωσία είχε εγκαθιδρύσει τον έλεγχο σχεδόν σε όλο την "Novorossiya"»

Οποιαδήποτε περαιτέρω κινητοποίηση, θα εξαρτηθεί από το τι θέλει να πετύχει η Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι βρίσκεται ενώπιον ενός ερωτήματος στο οποίο μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει – θα πρέπει η Ρωσία να προσπαθήσει να καταλάβει ξανά το Κίεβο;

Χρησιμοποιώντας αρκετές φορές τη λέξη “πόλεμος” ο Πούτιν ανέφερε ότι πολλοί στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και η Ουάσινγκτον δίνει την εντύπωση ότι δεν ανησυχεί για κλιμάκωση.

Αλλά το πιο αινιγματικό σχόλιό του αφορούσε το Κίεβο, το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν -και απέτυχαν- να καταλάβουν.

“Θα πρέπει να επιστρέψουμε εκεί ή όχι; Σας κάνω μια τέτοια ρητορική ερώτηση ” είπε ο Πούτιν σε 18 Ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές και μπλόγκερ στο Κρεμλίνο, για να σημειώσει: “Μόνο εγώ ο ίδιος μπορώ να απαντήσω σε αυτό”, είπε ο Πούτιν. Τα σχόλιά του για το Κίεβο – κατά τη διάρκεια πολύωρων απαντήσεων σε ερωτήσεις – προβλήθηκαν στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας επιστράτευσης από τον πολεμικό ανταποκριτή της κρατικής τηλεόρασης Αλεξάντερ Σλάντκοφ, ο Πούτιν δήλωσε: “Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη σήμερα”. Ωστόσο επισήμανε ότι ορισμένα δημόσια πρόσωπα θεωρούν ότι η Ρωσία χρειάζεται 1 ή και 2 εκατομμύρια επιπλέον ένστολους.

Β. Πούτιν: Νέα επιστράτευση αν επιστρέψουμε στο Κίεβο

Τα μελλοντικά σχέδια της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε, θα οριστικοποιηθούν μόλις τελειώσει η ουκρανική αντεπίθεση, για την οποία δήλωσε, ότι ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου, αλλά «δεν ήταν επιτυχής σε καμία περιοχή»

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι ουκρανικές ανθρώπινες απώλειες ήταν 10 φορές μεγαλύτερες από αυτές της Ρωσίας.

Τέλος ανέφερε ότι η Ρωσία είχε εγκαθιδρύσει τον έλεγχο “σχεδόν σε όλο” το τμήμα του Ουκρανικού εδάφους που ο ίδιος αποκαλεί “Novorossiya” (Νέα Ρωσία), ένας αυτοκρατορικός όρος της Τσαρικής εποχής.

naftemporiki.gr