Skip to main content

Ουκρανία: Στο Κίεβο ο Γκρόσι πριν την επίσκεψη στη Ζαπορίζια

REUTERS/Mykola Synelnykov/

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε την Κυριακή ότι χρειάζεται πρόσβαση σε μια τοποθεσία κοντά στο εργοστάσιο για να ελέγξει τα επίπεδα του νερού

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά, Ραφαέλ Γκρόσι, επρόκειτο να μεταβεί στο Κίεβο την Τρίτη σε ταξίδι για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να επισκεφθεί το κατεχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια, μετά την καταστροφή ενός τεράστιου ποτάμιου φράγματος που βρισκόταν εκεί κοντά την περασμένη εβδομάδα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε την Κυριακή ότι χρειάζεται πρόσβαση σε μια τοποθεσία κοντά στο εργοστάσιο για να ελέγξει τα επίπεδα του νερού, αφού ο ταμιευτήρας έχασε μεγάλο μέρος του όγκου του νερού εξαιτίας της καταστροφής του φράγματος Καχόβκα.

Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία ανατίναξε το φράγμα στη νότια Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, οδηγώντας σε καταστροφικές πλημμύρες και αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία ήταν υπεύθυνη για την καταστροφή.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια χρησιμοποιεί μια λίμνη ψύξης για να διατηρεί δροσερούς τους έξι αντιδραστήρες του. Η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε την Τρίτη ότι η στάθμη της λίμνης ήταν σταθερή και ότι το νερό ήταν αρκετά υψηλό.

Από το πρωί της Τρίτης, η στάθμη του νερού βρισκόταν στα 16,67 μέτρα (54,69 πόδια), η οποία, σύμφωνα με την Energoatom, ήταν «αρκετά αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του σταθμού».

Ο ταμιευτήρας Kakhovka χρησιμοποιείται κανονικά για την επαναπλήρωση της λίμνης, αλλά δεν μπορεί τώρα λόγω της πτώσης της στάθμης του νερού, λένε οι ουκρανικές πυρηνικές αρχές.