Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει να συνάψει εμπορική συμφωνία με την οικονομική κοινότητα Mercosur της Νότιας Αμερικής μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη συνάντηση που είχε στην Μπραζίλια με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι συμφώνησαν με τον πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα ότι «ήρθες η ώρα να εφαρμόσουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που θα φέρει μεγάλα οφέλη και στις δύο πλευρές». Η επίτευξη της συμφωνίας αυτής θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο.
«Πρόεδρε Λούλα, επαναφέρατε τη Βραζιλία εκεί που ανήκει ως σημαντικός παγκόσμιος παίκτης, ως ηγέτης στον δημοκρατικό κόσμο», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Και είμαι εδώ για να πω ότι η Ευρώπη επέστρεψε, πίσω στη Βραζιλία, πίσω στη Λατινική Αμερική».
Η Mercosur περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη και η συμφωνία με την ΕΕ θα αποσκοπεί στη μείωση των δασμών και, κατά συνέπεια, στην τόνωση του εμπορίου.
Η Βραζιλία είναι πάντως κάτι πολύ περισσότερο από την οικονομία και η συμφωνία με την Mercosur, έχει να κάνει και με την παγκόσμια γεωπολιτική αντιπαράθεση. Όπως το έθεσε η φον ντερ Λάιεν, «η συμφωνία είναι επίσης μια πλατφόρμα διαλόγου».
Η σφήνα της Κίνας
Η ΕΕ είναι ένας ελκυστικός εταίρος για τη Νότια Αμερική, αλλά όχι ο μοναδικός. Η Βραζιλία γνωρίζει τη στρατηγική της αξία. Όμως, η Κίνα είναι εδώ και πολύ καιρό ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας. Ενώ η ΕΕ αγωνίζεται με τις χώρες της Mercosur για την επίτευξη μιας ευρείας συμφωνίας, το Πεκίνο συνάπτει διμερείς συμφωνίες. Σε αντίθεση με την ΕΕ, η Κίνα δεν έχει σχεδόν καθόλου απαιτήσεις, για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Ένα πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΕ που καθορίζει αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα για τη συμφωνία Mercosur, συνάντησε ελάχιστο ενθουσιασμό στη Βραζιλία.
Πριν μια εβδομάδα είχε επισκεφθεί τη Βραζιλία και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ ,η οποία τόνισε την ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων της ΕΕ με την Λατινική Αμερική: «Διαφορετικά, άλλοι θα καλύψουν το κενό, όπως οι Κινέζοι, που αδιαφορούν για τα κοινωνικά και κλιματικά πρότυπα, συν ότι τότε δεν θα έχουμε πρόσβαση».