Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται πως νιώθει κάποια σύνδεση με τον ομόλογό του στη Ρωσία Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» για τον πόλεμο του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας- αν και δεν αναφέρθηκε ρητώς στην εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Σε συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε στον Βλαντίμιρ Πούτιν, επ’ ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ρωσίας, ο Κιμ δήλωσε ότι θέλει να εργαστεί για τη «στρατηγική συνεργασία» μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Μόσχας και επιθυμεί να «δώσει τα χέρια με τον Ρώσο πρόεδρο».
Το μήνυμα του Κιμ, που δημοσιεύτηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, επαίνεσε τον Πούτιν και τη Ρωσία, λέγοντας ότι «η δικαιοσύνη είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει» και ότι η Ρωσία θα «προσθέσει δόξα στην ιστορία της νίκης». Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έκανε επίσης λόγο για κίνηση από τη Ρωσία για την προστασία της κυριαρχίας της, παρόλο που η Ουκρανία είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ανεξάρτητο έθνος.
«Ο λαός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας παρέχει πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη στον ρωσικό λαό για τον σκληρό αγώνα του για να προασπίσει την ιερή υπόθεση της διατήρησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του, της ανάπτυξης και των συμφερόντων της χώρας του έναντι των αυθαίρετων και αυταρχικών πρακτικών των ιμπεριαλιστών», ανέφερε το μήνυμα, σύμφωνα με το KCNA Watch, μια εταιρεία παρακολούθησης των ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.
Ο Κιμ τοποθετείται αντίστοιχα για να κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους κάθε φορά που προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ολοένα και πιο επιθετικές δοκιμές όπλων της Βόρειας Κορέας, σημειώνει το Business Insider, υπενθυμίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα είναι από τις λίγες χώρες που ψηφίζουν συνεχώς υπέρ της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Επιδίωξε επίσης στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία, ειδικά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, εξετάζοντας μια συμφωνία για την πώληση όπλων και πυρομαχικών στη Μόσχα με αντάλλαγμα τρόφιμα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η χώρα είναι αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με μια καταστροφική επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από την ξηρασία το 2022 και την αυστηροποίηση των εισαγωγών τροφίμων από την Κίνα λόγω της πανδημίας.
Ο Πούτιν δεσμεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο να εμβαθύνει τους δεσμούς με την Πιονγκγιάνγκ, υποσχόμενος «να επεκτείνει τις περιεκτικές και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις με κοινές προσπάθειες», τονίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η Σοβιετική Ένωση και οι Κορεάτες στρατιώτες πολέμησαν ο ένας δίπλα στον άλλο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.