Skip to main content

Ανώτατο Δικαστήριο Ολλανδίας: Στην Ουκρανία θα πρέπει να επιστραφούν οι θησαυροί της Κριμαίας

Περισσότερα από χίλια αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα σκυθικό κράνος από ατόφιο χρυσάφι και ένα χρυσό κολιέ από την Κριμαία εκτίθονταν, ως δάνειο, στο μουσείο Άλαρντ Πίρσον του Άμστερνταμ όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας αποφάσισε ότι τα αρχαία, χρυσά τεχνουργήματα από την Κριμαία που παρουσιάζονται σε έκθεση στο εξωτερικό οφείλουν να επιστραφούν στην Ουκρανία και όχι στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται τέλος στην δικαστική διαμάχη για τους θησαυρούς αυτούς.

Περισσότερα από χίλια αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα σκυθικό κράνος από ατόφιο χρυσάφι και ένα χρυσό κολιέ από την Κριμαία εκτίθονταν, ως δάνειο, στο μουσείο Άλαρντ Πίρσον του Άμστερνταμ όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο.

Όταν έληξε η έκθεση, τόσο η Ουκρανία όσο και τα μουσεία στη χερσόνησο που σήμερα ελέγχεται από τη Ρωσία είπαν ότι έχουν δικαιώματα στον θησαυρό και τον διεκδίκησαν. Έχοντας αμφιβολίες για το τι να κάνει, το ολλανδικό μουσείο φύλαξε τα αντικείμενα στις αποθήκες του, εν αναμονή της απόφασης των δικαστηρίων.

«Η απόφαση αυτή τερματίζει τη διαμάχη. Το μουσείο Άλαρντ Πίρσον πρέπει να επιστρέψει αυτούς τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς στο κράτος της Ουκρανίας και όχι στα μουσεία της Κριμαίας» ανέφερε το δικαστήριο, επικυρώνοντας την ετυμηγορία ενός κατώτερου δικαστηρίου, του 2021.

Τα μουσεία που δάνεισαν τα έργα υποστήριζαν ότι οι όροι του δανεισμού παραβιάστηκαν και ότι οι αρχαιολογικοί θησαυροί που βρέθηκαν στο κριμαϊκό έδαφος ανήκουν εκεί, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Η Ουκρανία, που θεωρεί την Κριμαία έδαφός της, υποστήριξε από την πλευρά της ότι τα έργα αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της και πρέπει να διαφυλαχθούν κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ολλανδία αναγνωρίζουν την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας στα σύνορα του 2014, πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Κατώτερα δικαστήρια έκριναν το 2016 και το 2021 ότι τα αντικείμενα έπρεπε να επιστραφούν στο ουκρανικό κράτος. Στην απόφαση του Εφετείου, το 2021, αναφερόταν ότι με εντολή του υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας τα έργα θα φυλάσσονταν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο του Κιέβου «μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Κριμαία».

Το μουσείο Άλαρντ Πίρσον ανέφερε ότι τώρα μπορεί να παραδώσει τα έργα στην Ουκρανία, συμμορφούμενο με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters