Το πράσινο φως της Ρώμης το βράδυ της Πέμπτης ξεκλείδωσε μια σημαντική προκαταρκτική συμφωνία για την αναθεώρηση των διαδικασιών ασύλου της ΕΕ για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, μετά από μια μαραθώνια συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο.
Το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο πέτυχε συμφωνία σχετικά με τους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης. Η θέση αυτή θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων του Συμβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σκοπό την έγκριση της μεταρρύθμισης πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.
Η συμφωνία θα αλλάξει τόσο τον τρόπο επεξεργασίας των αιτούντων άσυλο στα σύνορα όσο και τον τρόπο μετεγκατάστασής τους σε όλη την Ευρώπη. Ενώ αρκετές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας – είχαν συμφωνήσει το απόγευμα της Πέμπτης, ένας συνασπισμός περίπου 10 κρατών με επικεφαλής την Ιταλία μπλόκαρε τη συμφωνία μέχρι αργά το βράδυ.
Τελικά η συμφωνία επετεύχθη με ενισχυμένη πλειοψηφία. Σύμφωνα με τη Σουηδική προεδρία, μόνο δύο χώρες καταψήφισαν (η Πολωνία και η Ουγγαρία), ενώ απείχαν η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Λιθουανία και η Σλοβακία.
Ενώ η ΕΕ χρειαζόταν την πλειοψηφία για να προωθήσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων, η υποστήριξη της Ιταλίας ήταν ζωτικής σημασίας επειδή δέχεται μερικούς από τους μεγαλύτερους αριθμούς αιτούντων άσυλο στην ΕΕ.
Σχολιάζοντας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την επιτυχή πολιτική συμφωνία που επετεύχθη. «Η συμφωνία στο Συμβούλιο δείχνει ότι η ΕΕ είναι ισχυρή και ικανή να προχωρήσει μαζί ακόμη και στα πιο περίπλοκα ζητήματα», σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Με εμπιστοσύνη και συνεργασία, μπορούμε να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε μια πρόκληση που όλοι έχουμε κοινή. Αυτή η επιτυχία θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με αντοχή και σθεναρή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων. Ευχαριστώ από καρδιάς και εκφράζω την εκτίμησή μου για όλη τη σκληρή δουλειά, ιδιαίτερα στον Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον. Θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους συννομοθέτες για να διευκολύνουν και να υποστηρίξουν μια έγκαιρη συμφωνία για το Σύμφωνο», αναφέρει επίσης.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, επιτεύχθηκε μια γενική προσέγγιση σε δύο βασικούς πυλώνες του Συμφώνου: τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου. Αυτό προστίθεται στη συμφωνία που έχει ήδη βρεθεί σε άλλους πυλώνες του Συμφώνου. Αυτές οι προτάσεις θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός δικαιότερου, πιο αποτελεσματικού και βιώσιμου συστήματος για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης. Το Σύμφωνο προβλέπει μια κοινή λύση που διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών.
Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να διασφαλίσει τη συμφωνία για το Σύμφωνο, όπως ορίζεται στον κοινό οδικό χάρτη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico