Μετά τη δολιοφθορά στο σύστημα αγωγών Nord Stream και την επίθεση με drones κατά του Κρεμλίνου, η ανατίναξη του τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος Νόβα Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, στην περιοχή της Χερσώνας, προστίθεται στις «ορφανές» επιθέσεις που βλέπουμε στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όχι μόνο γιατί μέχρις στιγμής οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη, αλλά κυρίως γιατί δεν είναι εμφανές ποιος κρύβεται πίσω από την ανατίναξη του φράγματος. Και οι δύο πλευρές επηρεάζονται σημαντικά, αλλά και οι δύο μπορεί να θεωρηθεί ότι είχαν κίνητρο.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) υπογραμμίζει ακριβώς αυτό, ότι δεν διαθέτει σαφείς αποδείξεις για το τι συνέβη στο φράγμα στις 6 Ιουνίου, και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να προσφέρει μια ανεξάρτητη εκτίμηση για το ποιος μπορεί να ευθύνεται.
Όμως, εξετάζοντας ποιος μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από την κατάρρευση του φράγματος, οι αναλυτές του αμερικανικού think tank «κοιτούν» προς τη Μόσχα. «Οι δηλώσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι γενικά συνεπείς με την πρόβλεψη του ISW τον Οκτώβριο του 2022 ότι οι Ρώσοι έχουν μεγαλύτερο και σαφέστερο συμφέρον να πλημμυρίσουν τις περιοχές γύρω από τον Δνείπερο, παρά τη ζημιά που προκαλείται επίσης στις δικές τους προετοιμασμένες αμυντικές θέσεις και δυνάμεις από τους Ουκρανούς», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην τελευταία τους έκθεση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τι είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 2022; Η αντεπίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή της Χερσώνας. Τότε και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για σχέδια ανατίναξης του φράγματος. Στα μέσα Οκτωβρίου υπήρξαν αναφορές ότι οι Ρώσοι είχαν καλέσει τους ανθρώπους στην πόλη Χερσώνα, την οποία εξακολουθούσαν τότε να κατέχουν, να απομακρυνθούν για να αποφύγουν ένα πιθανό τσουνάμι. Υπήρχαν επίσης αναφορές ότι οι Ουκρανοί εξέταζαν πιθανό πλήγμα στο φράγμα με στόχο την απελευθέρωση αρκετής ποσότητα νερού προκειμένου να ανακόψει τις ρωσικές διελεύσεις του ποταμού Δνείπερου.
«Ρωσικές πηγές έχουν εκφράσει έντονη και ρητή ανησυχία για την πιθανότητα η Ουκρανία να προετοιμάζεται να διασχίσει τον ποταμό και να αντεπιτεθεί στην ανατολική όχθη της περιφέρειας Χερσώνα. Τα διαθέσιμα πλάνα από τις 6 Ιουνίου, που επιβεβαιώνονται από ισχυρισμούς Ρώσων [στρατιωτικών μπλόγκερ], υποδηλώνουν ότι η πλημμύρα παρέσυρε τις ουκρανικές θέσεις κοντά στην ακτογραμμή του ποταμού και ανάγκασε τους ουκρανικούς σχηματισμούς να εκκενώσουν ενώ βρίσκονταν κάτω από πυρά του ρωσικού πυροβολικού», καταλήγει η έκθεση του think tank.