Ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα επιβεβαίωσε το αν η ουκρανική αντεπίθεση έχει ξεκινήσει, λέγοντας ότι το σημαντικότερο δεν είναι το πότε ξεκίνησε αλλά να τελειώσει με νίκη της Ουκρανίας.
Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι «πιθανότατα» θα καταστεί δυνατόν η Ουκρανία να θέσει υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ μόνο αφού τερματιστούν οι εχθροπραξίες.
«Η Ουκρανία διαθέτει αρκετά όπλα για την αντεπίθεσή της και η επιχείρηση αυτή θα δώσει στη χώρα τη νίκη που χρειάζεται ώστε να ενταχθεί στη Συμμαχία» είπε συγκεκριμένα.
Ο επόμενος μεγάλος στόχος του Κιέβου είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ γιατί, όπως είπε, «δεν θα σταματήσει αυτόν τον πόλεμο αλλά τους μελλοντικούς πολέμους».
«Για αυτό ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην περιοχή είναι να φτάσουμε στο σημείο όπου η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» επέμεινε.
Εδώ και μήνες οι ουκρανικές αρχές λένε ότι προετοιμάζουν μια μεγάλη αντεπίθεση ώστε να αναγκάσουν τις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τις κατεχόμενες περιοχές. Προειδοποίησαν όμως ότι δεν θα αποκαλύψουν τίποτα για τα σχέδιά τους, ούτε το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης.
«Οι αμυντικές επιχειρήσεις (σ.σ. της Ουκρανίας) περιλαμβάνουν ενέργειες αντεπίθεσης. Κατά συνέπεια, σε ορισμένους τομείς, διεξάγουμε επιθετικές ενέργειες», είπε νωρίτερα η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ. Η ίδια έκανε λόγο, χωρίς διευκρινίσεις για «μικροσυγκρούσεις» στα νότια, όπου οι ρωσικές δυνάμεις «αμύνονται»