Skip to main content

Μέττε Φρέντερικσεν: Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του ΝΑΤΟ;

Η στρατιωτική συμμαχία εξετάζει να αναθέσει σε μια γυναίκα για τη θέση αυτή, για πρώτη φορά - Οι προβληματισμοί

Οργιάζουν οι φήμες λόγω της σημερινής επίσκεψης της πρωθυπουργού της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν στον Λευκό Οίκο. «Θα στέψει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη Φρέντερικσεν ως Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ;» είναι το ερώτημα που απασχολεί σήμερα όχι μόνο τον Τύπο της Δανίας.

Ο νυν ΓΓ του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλτενμπεργκ θέλει να παραιτηθεί μετά από εννέα καλά χρόνια στην ηγεσία της συμμαχίας και η στρατιωτική συμμαχία εξετάζει να αναθέσει σε μια γυναίκα για τη θέση αυτή, για πρώτη φορά.

Από τότε που έγινε γνωστή η επίσκεψή της Φρεντέρικσεν  στον Πρόεδρο των ΗΠΑ , Τζο Μπάιντεν, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Δανίας θεωρείται
ως κορυφαία υποψήφια.  Είναι 45 ετών, σοσιαλδημοκράτης και κυβερνά τη Δανία για περίπου τέσσερα χρόνια. Αυτό θεωρείται ένα πολλά υποσχόμενο προφίλ.

Η ομιλία που γράφτηκε από το ChatGPT

Η πρωθυπουργός της Δανίας προκάλεσε αίσθηση πριν λίγες ημέρες όταν εκφώνησε μια ομιλία στο κοινοβούλιο στην Κοπεγχάγη, εν μέρει γραμμένη από το ChatGPT. «Αυτό που μόλις διάβασα εδώ δεν προέρχεται από εμένα» και όχι από «κάποιο άλλο πρόσωπο», είπε ξαφνικά η Φρεντέρικσεν στη μέση της ομιλίας της. Ήθελε να επισημάνει τις επαναστατικές πτυχές και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης

«Αν και δεν έχει τόσο στις λεπτομέρειες του προγράμματος εργασίας της κυβέρνησης όσο και τα σημεία στίξης, αυτό που μπορεί να κάνει το ChatGPT είναι συναρπαστικό και τρομακτικό», είπε η Φρεντέρικσεν. «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πλέον το μέλλον. Είναι πραγματικότητα », είπε η  Φρεντέρικσεν. «Και θα αλλάξει την κοινωνία μας – σε μια κλίμακα που απλά δεν καταλαβαίνουμε ακόμα».

Στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ  στις Βρυξέλλες δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι λίγο πριν το ταξίδι της πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι θα τριπλασιάσει τις αμυντικές της δαπάνες. Η Κοπεγχάγη θέλει να δαπανήσει περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (19 δισεκατομμύρια ευρώ) μέσα σε 10 χρόνια. Έτσι, η Δανία θα εκπληρώσει επίσης την απαίτηση της συμμαχίας να δαπανήσει το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την άμυνα. Πρόκειται επίσης να στείλει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η Φρέντερικσεν θα μπορούσε λοιπόν να είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί του ΝΑΤΟ , το οποίο γιορτάζει την 75η επέτειό του το 2024. Εάν ο Μπάιντεν πει το ναι, η Φρεντέρικσεν θα μπορούσε να στεφθεί επίσημα στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία στις 11-12 Ιουλίου.
Για αυτό, όμως, οι Ευρωπαίοι της συμμαχίας θα έπρεπε να συμφωνήσουν για την Δανέζα πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τους άγραφους κανόνες του ΝΑΤΟ, οι Ευρωπαίοι δικαιούνται το αξίωμα του ΓΓ,  παραδοσιακά οι ΗΠΑ παρέχουν τον αρχιστράτηγο της Συμμαχίας, ο οποίος από το περασμένο καλοκαίρι είναι ο στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι.

Το καρουζέλ των υποψηφίων

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί στο καρουζέλ των υποψηφίων: ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο Ισπανός συνάδελφους του Πέδρο Σάντσεθ , λέγεται ότι έχουν μεγάλες φιλοδοξίες, όπως και η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας αναφέρεται ξανά και ξανά. Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, από την άλλη, φαίνεται εκτός μάχης. Σύμφωνα με τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που είναι επίσης στην ΕΕ , το Λονδίνο δεν πρέπει να επιβραβευθεί για το Brexit .

Το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ έχει κερδίσει μεγάλη προβολή ως αποτέλεσμα του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία. Σε περιπτώσεις σύγκρουσης, είναι επίσης περιζήτητος ως μεσολαβητής, όπως ο Στόλτενμπεργκ στην διαμάχη μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Εκτός από το φύλο, οι περιφερειακοί προβληματισμοί παίζουν επίσης ρόλο. Οι Ανατολικοευρωπαίοι έχουν αποκτήσει μεγάλη αυτοπεποίθηση ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν έχουν ομως εκπροσωπηθεί ποτέ μεταξύ των 13 Γενικών Γραμματέων από τότε που ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ το 1949. Το γεγονός ότι ο Δανός, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν είχε αυτό  το αξίωμα μέχρι το 2014, προσμετράται  κατά της Φρεντέρικσεν
Ίσως η κούρσα της διαδοχής να εξελιχθεί πολύ διαφορετικά, λένε διπλωμάτες στις Βρυξέλλες . Δεν αποκλείουν να ζητηθεί να παραταθεί και πάλι για άλλον ένα χρόνο η θητεία του Στόλτενμπεργκ.