Skip to main content

Το μυστικό κονκλάβιο των επικεφαλής εθνικών υπηρεσιών κατασκοπείας στη Σιγκαπούρη

REUTERS/Caroline Chia

Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τη διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άβριλ Χέινς.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από περίπου 24 από τις μεγαλύτερες μυστικές υπηρεσίες του κόσμου πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση στο περιθώριο της συνάντησης ασφαλείας του Διαλόγου του Shangri-La στη Σιγκαπούρη αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν πέντε άτομα στο Reuters.

Τέτοιες συναντήσεις οργανώνονται από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και πραγματοποιούνται διακριτικά σε ξεχωριστό χώρο παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια εδώ και αρκετά χρόνια, είπαν. Οι συναντήσεις δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως.

Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τη διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άβιλ Χέινς, επικεφαλής της κοινότητας πληροφοριών της χώρας της, ενώ η Κίνα ήταν μεταξύ των άλλων χωρών που ήταν παρούσες, παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Ο Σάμαντ Γκόελ, επικεφαλής της υπερπόντιας υπηρεσίας συλλογής πληροφοριών της Ινδίας, της Πτέρυγας Έρευνας και Ανάλυσης, συμμετείχε επίσης, δήλωσε ινδική πηγή.

«Η συνάντηση είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διεθνούς σκιώδους ατζέντας», δήλωσε ένα άτομο με γνώση των συζητήσεων. «Δεδομένου του φάσματος των χωρών που συμμετέχουν, δεν είναι ένα εμπορικό φεστιβάλ, αλλά μάλλον ένας τρόπος προώθησης μιας βαθύτερης κατανόησης των προθέσεων και των βασικών γραμμών».

«Υπάρχει ένας ανομολόγητος κώδικας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών ότι μπορούν να μιλούν όταν η πιο επίσημη και ανοιχτή διπλωματία είναι πιο δύσκολη – είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας σε περιόδους έντασης, και η εκδήλωση της Σιγκαπούρης συμβάλλει στην προώθηση αυτού του πνεύματος».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με τη συνάντηση. Οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ινδίας δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία λειτουργούν το λεγόμενο δίκτυο Five Eyes για τη συλλογή και την ανταλλαγή ενός ευρέος φάσματος πληροφοριών και οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών τους συναντώνται συχνά.

Οι μεγαλύτερες συναντήσεις της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών είναι σπανιότερες και δεν δημοσιοποιούνται σχεδόν ποτέ.

Πηγές: CNBC, Reuters