Διαψεύδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι ο στρατός διεξήγαγε προσομοίωση στην οποία drone που ελέγχεται από τεχνητή νοημοσύνη αποφάσισε να στραφεί κατά του χειριστή του, για να τον αποτρέψει από το να παρέμβει στις προσπάθειές του να επιτύχει την αποστολή του.
Αυτό είχε ισχυριστεί ο συνταγματάρχης Τάκερ «Σίνκο» Χάμλτον, επικεφαλής δοκιμών Τεχνητής Νοημοσύνης και επιχειρήσεων στην αεροπορία των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, κάνοντας λόγο για «πολύ απροσδόκητες στρατηγικές για να επιτύχει τον στόχο του», σύμφωνα με την περίληψη της ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής Royal Aeronautical Society.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το drone είχε την οδηγία να καταστρέψει τα συστήματα αεράμυνας ενός εχθρού αλλά τελικά επιτέθηκε σε οποιονδήποτε παρενέβαινε σε αυτήν την εντολή.
«Το σύστημα άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ενώ όντως εντόπιζε την απειλή, κατά καιρούς ο άνθρωπος χειριστής του έλεγε να μην σκοτώσει αυτήν την απειλή, αλλά θα έπαιρνε πόντους σκοτώνοντας αυτήν την απειλή. Τι έκανε λοιπόν; Σκότωσε τον χειριστή. Σκότωσε τον χειριστή επειδή αυτό το άτομο τον εμπόδιζε να πετύχει τον στόχο του», είπε.
«Εκπαιδεύσαμε το σύστημα λέγοντας: ‘’Γεια, μην σκοτώσεις τον χειριστή – αυτό είναι κακό. Θα χάσεις πόντους αν το κάνεις αυτό.» Και τι αρχίζει να κάνει; Αρχίζει να καταστρέφει τον πύργο επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ο χειριστής για να επικοινωνήσει με το drone για να το σταματήσει από το να σκοτώσει τον στόχο», είπε.
Σημειώνεται ότι κανένας πραγματικός άνθρωπος δεν τραυματίστηκε καθώς πρόκειται για προσομοίωση.
Ο Χάμιλτον προειδοποίησε να μην βασιζόμαστε υπερβολικά στην τεχνητή νοημοσύνη και ανέφερε ότι η δοκιμή έδειξε ότι «δεν μπορείς να κάνεις μια συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη, τη νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση, την αυτονομία, αν δεν πρόκειται να μιλήσεις για ηθική και τεχνητή νοημοσύνη».
Σχολιάζοντας την είδηση στο Business Insider, εκπρόσωπος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας Αν Στέφανεκ αρνήθηκε ότι έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε τέτοιους είδους προσομοίωση.
«Το υπουργείο Πολεμικής Αεροπορίας δεν έχει πραγματοποιήσει τέτοιες προσομοιώσεις AI-drone και παραμένει προσηλωμένο στην ηθική και υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας AI», δήλωσε.
Βέβαια, σημειώνει ο Guardian, αμερικανικός στρατός έχει «αγκαλιάσει» την τεχνητή νοημοσύνη και πρόσφατα χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για τον έλεγχο ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16.