Η Μόσχα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία, προειδοποιεί η πρόεδρος Μάια Σάντου και τονίζει ότι η χώρα της μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030 μαζί με την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, παρά την τρέχουσα παρουσία ρωσικών στρατευμάτων εκεί.
«Το κλειδί για την επιστροφή της περιοχής στη Μολδαβία θα είναι η συνέχιση οικονομικών μεταρρυθμίσεων και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτό θα βάλει το έθνος των 2,6 εκατομμυρίων – ένα από τα φτωχότερα της Ευρώπης – σε μια ξεκάθαρη ενταξιακή πορεία στην ΕΕ και θα δείξει στους ανθρώπους στην Υπερδνειστερία ότι οι δεσμοί με την Ένωση και όχι με τη Ρωσία, θα ωφελήσουν τις ζωές τους» τόνισε. «Όσο πιο γρήγορα αυξήσουμε το βιοτικό επίπεδο, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε την ευκαιρία για την επανένωση», συμπλήρωσε η 51χρονη πρόεδρος σε συνέντευξή της στο Κισινάου, που θα φιλοξενήσει αύριο, Πέμπτη, τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων για την Ασφάλεια. «100%, αυτός είναι ο στόχος μας», ξεκαθάρισε.
Η Μολδαβία κέρδισε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας πέρυσι. Έκτοτε βασίζετια στη στήριξη της Δύσης για να αντιμετωπίσει την οικονομική αναταραχή, το κύμα προσφύγων από τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία, τις ελλείψεις ρεύματος που προκλήθηκαν από τον πόλεμο και τον διψήφιο πληθωρισμό. Η κρίση κόστους ζωής έθεσε φρένο στις προσπάθειες για αύξηση του βιοτικού ανθρώπου και προώθηση των μεταρρυθμίσεων απαιτούνται για την ένταξη στην ΕΕ, ειδικά στο μέτωπο της Δικαιοσύνης, παραδέχθηκε η Σάντου.
Η κυβέρνηση του Κισινάου κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιδιώκει να καταπνίξει τις φιλοδοξίες της Μολόδοβα για ένταξη στην ΕΕ υποκινώντας την αστάθεια, υποστηρίζοντας πολιτικές δυνάμεις υπέρ του Κρεμλίνου και οργανώνοντας διαδηλώσεις ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφάνειας και του κράτους δικαίου.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Μολδαβίας, αλλά διατηρεί περισσότερους από 1.000 στρατιώτες στην Υπερδνειστερία, με δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές να προειδοποιούν ότι η παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων συνιστά κίνδυνο τόσο για τη σταθερότητα στη Μολδαβία όσο και για την ασφάλεια στην Ουκρανία στα ανατολικά. Τον Φεβρουάριο, η Sandu επικαλέστηκε πληροφορίες που έλαβε από την Ουκρανία ότι η Ρωσία προσπαθούσε να ανατρέψει την κυβέρνησή της.
«Δυστυχώς η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι πηγή αστάθειας για πολλά χρόνια ακόμα», είπε ο Sandu. «Έχουμε νιώσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας και να υπονομεύσει τις προσπάθειές μας να οικοδομήσουμε ισχυρούς θεσμούς και ισχυρές δημοκρατικές διαδικασίες, και γι’ αυτό η ενσωμάτωση στην ΕΕ είναι τόσο σημαντική για εμάς», είπε.
Οι προενταξιακές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, που περιλαμβάνουν προσπάθειες κατά της διαφθοράς και καταστολές ολιγαρχών που κατηγορούνται για εξάντληση των δημόσιων οικονομικών, έχουν επίσης αντιμετωπίσει την αντίθεση από φιλορωσικά πολιτικά κόμματα, τα οποία ζήτησαν την παραίτηση του Sandu.