Πανικό και ουρές στα βενζινάδικα, προκάλεσε στους καταναλωτές. η ανακοίνωση του νέου προέδρου της Νιγηρίας, Μπόλα Τινούμπου, ότι θα καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα καύσιμα, ένα γεγονός που προκάλεσε
Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, την Δευτέρα, ο Μπόλα Τινούμπου είπε ότι στον προϋπολογισμό του δεν θα υπάρχει καμία δαπάνη για επιδοτήσεις, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. «Θα αναπροσανατολίσουμε αυτούς τους πόρους σε καλύτερες επενδύσεις, στις δημόσιες υποδομές, στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στις θέσεις εργασίας που θα βελτιώσουν τη ζωή των συμπολιτών μας», είπε ο 71χρονος Τινούμπου. «Οι επιδοτήσεις εξαφανίζονται», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα του πότε θα γίνει αυτό.
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου (NNPC) ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον, αρχής γενομένης από σήμερα, να πληρώνει τη δαπανηρή επιδότηση στα καύσιμα.
FLASH: Ekiti State special task force on petroleum products headed by Mr. Israel Adesokan sealed a gas station (Eltayon Nigeria limited) located beside Access Bank on Bank road, Ado Ekiti today for selling at #600 per litre.
Other states should follow suit. pic.twitter.com/ZlXxNyOvMK
— Jamiu Julius Adébáyò (@AlwaysJayjam) May 30, 2023
Νωρίτερα ωστόσο, συνεργάτες του προέδρου διευκρίνιζαν ότι το τέλος των επιδοτήσεων θα γραφτεί στα τέλη Ιουνίου, χαρακτηρίζοντας «μάταιη» την αγορά καυσίμων από τους οδηγούς.
Επειδή δεν διαθέτει αρκετά διυλιστήρια, η Νιγηρία ανταλλάζει το αργό πετρέλαιό της, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, με εισαγόμενο πετρέλαιο, το οποίο στη συνέχεια επιδοτεί ώστε να διατηρείται τεχνητά χαμηλή η τιμή του στην αγορά. Το μέτρο αυτό είναι πολύ δημοφιλές στους κατοίκους, όμως κάθε χρόνο στοιχίζει δισεκατομμύρια δολάρια στο δημόσιο ταμείο. Με την κατάργησή του, την οποία σύστηναν εδώ και πολύ καιρό η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, μπορεί να αυξηθεί βραχυπρόθεσμα η τιμή των καυσίμων στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, όπου σχεδόν οι μισοί κάτοικοι ζουν ήδη σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
«Αυτό σημαίνει περισσότερα βάσανα για τους Νιγηριανούς», σχολίασε ένας 43χρονος δημόσιος υπάλληλος, που περίμενε έξω από ένα βενζινάδικο στο Λάγκος, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.
Την τελευταία δεκαετία η κυβέρνηση προσπάθησε πολλές φορές να καταργήσει τις επιδοτήσεις, αλλά χωρίς επιτυχία. Κάθε φορά οι αρχές υποχωρούσαν μπροστά στην οργή των πολιτών και των συνδικάτων. Το 2012 χρειάστηκε μάλιστα να κατεβεί στους δρόμους ο στρατός για να διατηρήσει την τάξη στις ογκώδεις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν τότε.