Nα «προωθήσουν τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ σε κάθε τομέα» συμφώνησαν Μπάιντεν-Ερντογάν, κατά την διάρκεια του συγχαρητήριου τηλεφωνήματος του Αμερικανού προέδρου προς τον νεοεκλεγέντα Τούρκο ομόλογό του, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.
Μετά το τηλεφώνημα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του έθεσε εκ νέου το ζήτημα της πώλησης αεροσκαφών F16 στην Τουρκία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να συνδέει το θέμα, με την άρση του τουρκικού βέτο στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Θα πούμε περισσότερα για αυτό το θέμα την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Μπάιντεν.
« Αναπτύσσουμε εναλλακτικές λύσεις»
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, ανέφερε: Φυσικά, θέλουμε να προχωρήσει το πρόγραμμα των F-16. Εάν δεν προχωρήσει, δεν είναι το τέλος του κόσμου για την Τουρκία. Δεν τους αφήνουμε όμως να μας πιάσουν αιχμαλώτους. Αναπτύσσουμε εναλλακτικές λύσεις».
«Ανυπομονώ να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σε διμερή ζητήματα και κοινές παγκόσμιες προκλήσεις», ανέφερε ο χθες ο Μπάιντεν σε tweet του.
Τηλεφωνική συνομιλία, είχε ο Τούρκος πρόεδρος και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα κατά τη νέα θητεία Ερντογάν.
Πρόσκληση Σολτς
Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε στο Βερολίνο τον Τουρκο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας στην οποία τον συνεχάρη για την επανεκλογή του, με στόχο να δώσει ξανά “νέα ώθηση” στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Η Γερμανία και η Τουρκία, μέλη του ΝΑΤΟ, θέλουν να “εξετάσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με μια νέα ώθηση” και να “συμφωνήσουν για τις κοινές προτεραιότητες εγκαίρως”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ‘Ολαφ Σολτς, ο Στέφεν Χέμπερστραϊτ, σε δελτίο Τύπου.
Για τον σκοπό αυτόν, ο πρόεδρος Ερντογάν “προσκλήθηκε στο Βερολίνο για επίσημη επίσκεψη”, πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.