Τις ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Χαρτούμ, ο Δρ Αμπίρ Αμπντουλάχ έτρεχε από δωμάτιο σε δωμάτιο στο μεγαλύτερο ορφανοτροφείο του Σουδάν, προσπαθώντας να φροντίσει εκατοντάδες μωρά και νήπια. Οι μάχες εμπόδιζαν την πλειονότητα των εργαζομένων να φτάσουν μέχρι εκεί. Τα κλάματα των παιδιών αντηχούσαν μέσα στο αχανές κτίριο, καθώς τα πυρά συγκλόνιζαν τον περίγυρο.
Στη συνέχεια ακολούθησαν κύματα θανάτων. Νεογέννητα και βρέφη, χωρίς προσωπικό να τα φροντίσει, υπέκυψαν λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης.
Λόγω των διακοπών ρεύματος, η αποστείρωση του εξοπλισμού δυσχεραίνεται, τα μωρά φορούν βρώμικες πάνες, ευάλωτα σε δερματικά εξανθήματα, λοιμώξεις και πυρετό, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική καθώς δεν λειτουργεί ο κλιματισμός.
«Έπρεπε να ταΐζονται κάθε τρεις ώρες. Δεν υπήρχε κανείς να το κάνει» δήλωσε ο Αμπντουλάχ, μιλώντας τηλεφωνικά στο Reuters . «Προσπαθήσαμε να τους χορηγήσουμε ενδοφλέβια θεραπεία, αλλά αρκετά δεν τα κατάφεραν».
The death of 7 children from the #Mygoma_Orphanage within 24 hours, due to lack of healthcare, malnutrition, and continuous electricity outages.
They were buried with the help of the youth of Al-Sajana neighborhood#السودان #Help#Sudan#SudanCrisis#SudanClashes#SudanConflict https://t.co/3nRL7UAbYj— Khalid Eldoud (@keldoud) May 28, 2023
Τουλάχιστον 50 παιδιά- πέθαναν στο ορφανοτροφείο μέσα σε έξι εβδομάδες, από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στα μέσα Απριλίου, κυρίως νεογέννητα και βρέφη κάτω του 1 ετών.
«Οι εικόνες των μωρών που κείτονται νεκρά στις κούνιες είναι οδυνηρές» λέει μια εθελόντρια.
«Αόρατα» θύματα
Τα νεκρά μωρά είναι ένα από τα αόρατα θύματα του πολέμου στο Σουδάν, την τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε έκταση της Αφρικής. Οι μάχες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 700 ανθρώπους, έχουν τραυματίσει χιλιάδες άλλους και έχουν εκτοπίσει τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους εντός του Σουδάν ή σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Το ορφανοτροφείο που ονομάζεται επίσημα The Orphan’s Care Centre, Mygoma, στεγάζεται σε ένα τριώροφο κτίριο στο κέντρο του Χαρτούμ, πολύ κοντά στο πεδίο των μαχών. Τα μωρά τις πρώτες ημέρες κοιμόντουσαν στα πατώματα μακριά από τα παράθυρα, για λόγους ασφαλείας.
Το Mygoma ιδρύθηκε το 1961 και δέχεται εκατοντάδες μωρά το χρόνο, πολλά από αυτά γεννιόνται εκτός γάμου.
Ακόμη και πριν από τη σύγκρουση, η Mygoma αντιμετώπιζε δυσκολίες. Φιλοξενούσε περίπου 400 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, πολλά από τα οποία ήταν βρέφη. Τα ορφανά ζουν «στοιβαγμένα», περίπου 25 παιδιά ανά δωμάτιο, ενώ στις κούνιες βρίσκονται δύο ή τρία μαζί.
Μια ανοιχτή πληγή
Το ορφανοτροφείο εξάρσεις θανάτων και στο παρελθόν, καθώς μαστίζεται από προβλήματα υγιεινής, κακοπληρωμένους και λίγους εργαζόμενους, και έλλειψη χρηματοδότησης για την περίθαλψη.
Το ποσοστό θνησιμότητας του Mygoma έφτασε περίπου το 75% το 2003. Τον Σεπτέμβριο του 2007, οι αρχές δήλωσαν στο Reuters ότι 77 παιδιά πέθαναν, γεγονός που μια φιλανθρωπική οργάνωση, στη μεγάλη εισαγωγή βρεφών με βεβαρημένη υγεία.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρενέβησαν – όχι για πρώτη φορά – για να βοηθήσουν από το 2021 έως το 2022, αφού ο μέσος όρος των θανάτων έφτασε περίπου τους 12 το μήνα. Με την παροχή επιπλέον οικονομικής στήριξης για την πληρωμή των φροντιστών και την παραπομπή των άρρωστων παιδιών σε νοσοκομεία, μειώθηκε ο απολογισμός των θανάτων κατά το ήμισυ περίπου.
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, οι περισσότεροι εργαζόμενοι έμειναν στα σπίτια τους. Στο Mygoma απέμειναν περίπου 20 νταντάδες να φροντίζουν 400 παιδιά, σύμφωνα με την Ντόα Ιμπραχίμ, γιατρό στο ορφανοτροφείο.
Την πρώτη εβδομάδα του πολέμου, δύο κέντρα φροντίδας έστειλαν δεκάδες κορίτσια και αγόρια στο Mygoma, ενώ τα νοσοκομεία επέστρεψαν περίπου 10 μωρά που είχαν σταλεί για θεραπεία.
«Πηγαίνουν στον Θεό»
“Χάνουμε καθημερινά μωρά”, αναφέρεται σε μια ανάρτηση στο Facebook από την Hadhreen, μια μη κυβερνητική οργάνωση που βοηθά στη συγκέντρωση δωρεών για το Mygoma, προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και οι προμήθειες. “Μεταξύ 6 και 18 μηνών. Τα ίδια συμπτώματα. Υψηλός πυρετός. Μετά από τέσσερις ώρες, οι αθώες ψυχές πηγαίνουν στον Θεό που είναι πιο γενναιόδωρος από τον καθένα μας”.
Σε ένα δωμάτιο κοντά στις πύλες του ορφανοτροφείου, τα μικρά κορμιά των νεκρών παιδιών πλένονται και τυλίγονται σε λευκά υφάσματα
Αλλά και πάλι ο πόλεμος τα καταδιώκει. Τα ορφανά συνήθιζαν να θάβονται σε ένα νεκροταφείο στα δυτικά του Mygoma, αλλά η μεταφορά τους είναι πολύ επικίνδυνη. Το προσωπικό άρχισε να χρησιμοποιεί έναν άλλο τόπο ταφής.
Δύο μωρά που πέθαναν θάφτηκαν σε μια πλατεία της πόλης κοντά στο ορφανοτροφείο…
naftemporiki.gr