Θριαμβευτής, όπως αναμενόταν, βγαίνει από την κάλπη του δεύτερου γύρου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξασφαλίζοντας μία ακόμη πενταετία στην τουρική προεδρία, την τρίτη σε σειρά. Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι «θα είμαστε μαζί όχι μέχρι σήμερα αλλά μέχρι τον θάνατο». Παράλληλα δήλωσε ότι «ο μοναδικός νικητής είναι η Τουρκία».
Η εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία είχε όμως άλλο ένα νικητή, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η νίκη του Ερντογάν θεωρείται ως καλό νέο για τον Πούτιν, του οποίου οι σχέσεις με πολλούς ηγέτες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά την εισβολή του στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Έκτοτε πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει κυρώσεις και περιορισμούς κατά της Μόσχας. Όχι όμως η Τουρκία, η οποία είδε μια ευκαιρία στον πόλεμο. Αυτό έγινε σαφές από την αρχή της εισβολής, καταβάλλοντας προσπάθειες να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Άλλωστε τηρεί καλή, αν και εύθραυστη, σχέση και με τις δύο πλευρές.
Για παράδειγμα, ο Ερντογάν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «απαράδεκτη», αλλά παράλληλα έχει εκφράσει επικρίσεις κατά της διαχείρισης της κατάστασης από τη Δύση, αρνούμενος να υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Από την άλλη, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό drones, αν και διατηρεί παράλληλα στενές διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία. Όμως οι ενέργειες της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έχουν ευθυγραμμιστεί με τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Η νίκη του Ερντογάν πιθανότατα εγγυάται τη συνέχιση του status quo, σχολιάζει το Newsweek, σημειώνοντας πως ο Πούτιν συνεχάρη τον Ερντογάν για τη νίκη του, αναφέροντας ότι εκτιμά την «προσωπική συμβολή του Τούρκου προέδρου στην ενίσχυση των φιλικών ρωσοτουρκικών σχέσεων, την αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε διάφορους τομείς». «Η νίκη στις εκλογές ήταν φυσικό αποτέλεσμα της ανιδιοτελούς εργασίας σας ως επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, απόδειξη της υποστήριξης του τουρκικού λαού στις προσπάθειές σας να ενισχύσετε την κρατική κυριαρχία και την επιδίωξη μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.
Κατά την προεκλογική διαδικασία, ο Ερντογάν είχε «πουλήσει» αυτή του τη σχέση με τον Πούτιν. «Δεν βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου θα επιβάλλαμε κυρώσεις στη Ρωσία όπως έχει κάνει η Δύση. Δεν δεσμευόμαστε από τις κυρώσεις της Δύσης», είχε δηλώσει στο CNN νωρίτερα αυτό το μήνα. «Είμαστε ένα ισχυρό κράτος και έχουμε μια θετική σχέση με τη Ρωσία».
Αν είχε κερδίσει όμως ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πώς θα ήταν αυτή η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας; Αν και δεν είναι ξεκάθαρο, πόσο θα άλλαζε η τουρκική προσέγγιση στο διπλωματικό πεδίο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι εφόσον κέρδιζε ο Κιλιτσντάρογλου, θα διατηρούσε τον ρόλο του διαμεσολαβητή στον πόλεμο. Από την άλλη όμως θεωρείται δεδομένο ότι σχεδίαζε να σφυρηλατήσει ισχυρότερες σχέσεις με τη Δύση, εκφράζοντας την υποστήριξή του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία μπλοκάρει ο Ερντογάν. Επίσης, ο Κιλιτσντάρογλου είχε οξύνει τον τόνο του εναντίον της Ρωσίας λίγο καιρό πριν από τις εκλογές, κατηγορώντας τη Μόσχα για εκλογική παρέμβαση με στόχο την ενίσχυση της εκστρατείας του Ερντογάν.