Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν κάλεσαν χθες Παρασκευή τους έφεδρους και τους απόστρατους να καταταγούν στις τάξεις του εν μέσω του πολέμου που ξέσπασε τη 15η Απριλίου με τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ενώ παράλληλα απαίτησαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αντικαταστήσει τον ειδικό επιτετραμμένο του στη χώρα.
Το προσκλητήριο στους εφέδρους και στους απόστρατους να παρουσιαστούν στο πλησιέστερο στρατόπεδο προφανώς έχει σκοπό να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις, την ώρα που οι σποραδικές εχθροπραξίες συνεχίζονται παρά την δεκαήμερη εκεχειρία που υποτίθεται ότι τέθηκε σε εφαρμογή από τη Δευτέρα.
Παρά το ότι η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις των οποίων μεσολάβησαν για να συναφθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και επιτηρούν την εφαρμογή της, ανέφεραν πως η συμμόρφωση των πλευρών βελτιώνεται, οι κινήσεις τους υποδεικνύουν πως ετοιμάζονται για μακρά σύρραξη.
Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων διαβεβαίωσε πως η κατάταξη θα γίνει εθελοντικά, αν και η σουδανική νομοθεσία ορίζει πως οι έφεδροι και οι απόστρατοι μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταταγούν ξανά υποχρεωτικά.
Η στρατιωτική θητεία στο Σουδάν είναι υποχρεωτική για τους ενήλικους· διαρκεί δυο χρόνια.
Πηγές προσκείμενες στη σουδανική προεδρία δήλωσαν χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν ζήτησε με επιστολή που απηύθυνε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να αντικατασταθεί ο ειδικός επιτετραμμένος του στο Σουδάν, ο Φόλκερ Πέρτες, που ανέλαβε το πόστο το 2021. Ο κ. Πέρτες ασκούσε πίεση να προχωρήσει η διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης και η παράδοση της εξουσίας από το στρατιωτικό καθεστώς σε πολίτες, κάτι που απέρριπταν αρκετοί αξιωματικοί.
«Ο Γενικός Γραμματέας σοκαρίστηκε από την επιστολή», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ χθες. Ο κ. Γκουτέρες «είναι υπερήφανος για το έργο που έχει επιτελέσει ο Φόλκερ Πέρτες και επαναβεβαιώνει πως περιβάλλει με την πλήρη εμπιστοσύνη του τον ειδικό επιτετραμμένο του», πρόσθεσε.
Πηγές προσκείμενες στον στρατό ανέφεραν πως κατασχέθηκαν όπλα και πυρομαχικά από ξένη χώρα που εισήχθησαν λαθραία σε επαρχία που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και προορίζονταν για αντάρτες, χωρίς να δώσουν διευκρινίσεις.
Ο στρατός και οι ΔΤΥ εφαρμόζουν από τη Δευτέρα κατάπαυση του πυρός που σκοπό είχε ιδίως να να διανοιχτούν ασφαλείς διάδρομοι για να φύγουν άμαχοι παγιδευμένοι σε εμπόλεμες ζώνες και να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Όμως παρότι γίνεται λόγος για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων, συνεχίζουν να αναφέρονται βομβαρδισμοί του πυροβολικού, αεροπορικές επιδρομές και μάχες. Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ προειδοποίησαν τα μέρη «εναντίον περαιτέρω παραβιάσεων» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό ξερίζωσε 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους, που είτε μετατράπηκαν σε πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη ή εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό.
Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα θύματα της σύρραξης. Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για τουλάχιστον 730 νεκρούς, αλλά ο απολογισμός θεωρείται πως είναι τάξεις μεγέθους βαρύτερος στην πραγματικότητα.
Η κατάσταση για τους άμαχους είναι απελπιστική καθώς η πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι από δύσκολη ως αδύνατη σε μεγάλο μέρος της χώρας των 46 εκατ. κατοίκων, ιδίως στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου δεν υπάρχουν ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ούτε τηλεπικοινωνίες και τα νοσοκομεία –όσα δεν έχουν βομβαρδιστεί, καταληφθεί η κλείσει– έχουν φοβερές ελλείψεις.