Την βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους και θα αποφύγουν μια στάση πληρωμών εξέφρασε την Τετάρτη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Παράλληλα, προέτρεψε τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να διατηρήσουν «σφιχτή» τη νομισματική πολιτική, δεδομένων των κινδύνων που συνεπάγεται ο υψηλός πληθωρισμός.
«Η Ιστορία μάς λέει ότι ΗΠΑ θα παλέψουν με αυτή την αντίληψη περί στάσης πληρωμών…αλλά στο παρά ένα αυτό επιλύεται και είμαι βέβαιη ότι θα δούμε και πάλι αυτό το έργο», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, που διοργανώνει το Bloomberg.
Πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα κυριαρχήσει η σύνεση, ενώ χαρακτήρισε «περιττές» για την παγκόσμια οικονομίατις παρατεταμένες διαφωνίες για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.
«Αν αυτό δεν υπάρξει συμφωνία, η αγορά θα καταρρεύσει»
Νωρίτερα, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός και ως Dr Doom ή προάγγελος των καταστροφών, προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν διάρκεια. Σημείωσε μάλιστα ότι ενδεχόμενη αποτυχία συμφωνίας θα μπορούσε να πλήξει τις αγορές και να βλάψει την εμπιστοσύνη στο δολάριο μακροπρόθεσμα.
«Μπορεί να φτάσουν μέχρι την τελευταία ώρα προτού υπάρξει συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά στο Bloomberg TV. «Ή είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε συμφωνία. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η αγορά θα καταρρεύσει».
Σημειώνεται ότι απομένουν λίγες ημέρες προτού η απειλή το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ να κηρύξει άνευ προηγουμένου στάση πληρωμών γίνει πραγματικότητα.
Το ανώτατο όριο του χρέους είναι ένα όριο δαπανών που τίθεται από το Κογκρέσο (η Γερουσία που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί και η Βουλή που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι) και το οποίο καθορίζει πόσα χρήματα μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση. Εάν δεν αυξηθεί πέρα από το τρέχον ανώτατο όριο των περίπου 31,4 τρισ. δολαρίων έως τον Ιούνιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθέτηση του χρέους των ΗΠΑ.
Μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις αποτελούν οι περικοπές δαπανών που ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι για να δώσουν το «πράσινο φως». Όμως ο Τζο Μπάιντεν, που κάνει εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2024 υποσχόμενος περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, το απορρίπτει. Κατηγορεί την αντιπολίτευση πως θέτει υπό ομηρία την αμερικανική οικονομία.
Η αντιπαράθεση στην Ουάσιγκτον επηρεάζει τα χρηματιστήρια. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες κηρύξουν στάση πληρωμών, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα μπορούσε να ρίξει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, με εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας και άλλες οικονομικές συνέπειες που θα διαρρεύσουν το επόμενο εκλογικό έτος.
Διαβάστε ακόμα: