Σημαντική αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα της σύγχρονης δουλείας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.
Όπως αναφέρεται στον Παγκόσμιο Δείκτη Δουλείας (Global Slavery Index) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free, υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι «ζούσαν σε καταστάσεις σύγχρονης δουλείας» το 2021. Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 10 εκατ. σε σύγκριση με μια προηγούμενη εκτίμηση πριν από πέντε χρόνια.
Η κατάσταση επιδεινώνεται «μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων και πιο περίπλοκων ένοπλων συγκρούσεων, εκτεταμένης περιβαλλοντικής υποβάθμισης» και επιπτώσεων από την πανδημία της COVID-19, μεταξύ άλλων παραγόντων.
Τι είναι η σύγχρονη δουλεία;
Κατά το Walk Free, η σύγχρονη δουλεία καλύπτει ένα σύνολο συγκεκριμένων νομικών εννοιών, όπως η καταναγκαστική εργασία, ο καταναγκαστικός γάμος και η εμπορία ανθρώπων, μεταξύ άλλων.
«Η σύγχρονη δουλεία είναι κρυμμένη σε κοινή θέα και είναι βαθιά συνυφασμένη με τη ζωή σε κάθε γωνιά του κόσμου. Κάθε μέρα, άνθρωποι εξαπατώνται ή εξαναγκάζονται σε καταστάσεις εκμετάλλευσης που δεν μπορούν να αρνηθούν. Κάθε μέρα, αγοράζουμε προϊόντα ή χρησιμοποιούμε υπηρεσίες χωρίς να συνειδητοποιούμε το κρυφό ανθρώπινο κόστος», τονίζεται στη μελέτη.
Η καταναγκαστική εργασία αφορά 27,6 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα σύγχρονης δουλείας, ενώ οι καταναγκαστικοί γάμοι αντιστοιχούν σε 22 εκατομμύρια.
Οι χώρες με τα περισσότερα θύματα σύγχρονης δουλείας
Η Βόρεια Κορέα (104,6 άνθρωποι ανά 1.000 πληθυσμό), η Ερυθραία (90,3) και η Μαυριτανία (32) εμφανίζουν τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων σύγχρονης δουλείας, αναφέρει η έκθεση.
Η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ βρίσκονται επίσης στην πρώτη δεκάδα.
«Αυτές οι χώρες μοιράζονται ορισμένα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, ανάμεσά τους η περιορισμένη προστασία των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η μελέτη.
Υπάρχουν όμως και πολλοί άνθρωποι που υφίστανται εκμετάλλευση στις χώρες της G20. Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν 11 εκατομμύρια άνθρωποι που υφίστανται εκμετάλλευση στην Ινδία, 5 εκατομμύρια στην Κίνα και 1,8 εκατομμύρια στη Ρωσία.
Σύμφωνα με την έκθεση, «οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω κλιματικής αλλαγής, συγκρούσεων ή έντονων καιρικών φαινομένων κινδυνεύουν ιδιαίτερα να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ο παγκόσμιος περιορισμός των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, επιδεινώνουν επίσης την κατάσταση».
«Οι βιομηχανικές χώρες είναι επίσης υπεύθυνες: Επωφελούνται από την καταναγκαστική εργασία μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού», αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η G20 πρέπει έμμεσα να ευθύνεται για τα μισά από όλα τα θύματα της σύγχρονης δουλείας, μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού. Η έκθεση εξετάζει το πρόβλημα της εισαγωγής αγαθών που παράγονται σε σχέσεις που βασίζονται σε εξαναγκασμό ή εξάρτηση. Τα λεγόμενα προϊόντα κινδύνου που εισάγονται στις χώρες της G20 κάθε χρόνο, ξεπερνούν τα 468 δισεκατομμύρια δολάρια.
Προϊόντα δουλείας
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μακράν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας προϊόντων δουλείας», αναφέρει η οργάνωση Walk Free. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, μεταξύ των προϊόντων που εντοπίστηκαν, τα οποία παράγονται συχνά με καταναγκαστική εργασία, είναι κυρίως ηλεκτρονικά είδη και ρούχα, αλλά και φοινικέλαιο και φωτοβολταϊκές κυψέλες. Σύμφωνα με την έκθεση, 11 εκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται εκμετάλλευση μόνο στην Ινδία. Πέντε εκατομμύρια υπολογίζονται στην Κίνα και ακολουθούν η Ρωσία (1,8 εκατομμύρια), η Τουρκία (1,3 εκατομμύρια) και οι ΗΠΑ (1,1 εκατομμύρια). «Η σύγχρονη σκλαβιά διαποτίζει κάθε πτυχή της κοινωνίας μας. Είναι συνυφασμένη με τα ρούχα μας, τα ηλεκτρονικά προϊόντα μας και αρωματίζει το φαγητό μας”, δήλωσε η ιδρυτική διευθύντρια του Walk Free, Γκρέις Φόρεστ.
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε πιο αποφασιστική ρυθμιστική παρέμβαση στις αλυσίδες εφοδιασμού για να αποτραπεί η εκμετάλλευση. «Τα τελευταία χρόνια, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Νορβηγία έχουν θεσπίσει νομοθεσία για να λογοδοτήσουν εταιρείες και κυβερνήσεις για την εκμετάλλευση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού». Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχει πολύ από το να είναι αρκετό.
Η οργάνωση απηύθυνε επίσης έκκληση στις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας, για παράδειγμα στην παράδοση βοήθειας ή στην ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας. «Οσοι συνεργάζονται με κατασταλτικά καθεστώτα, πρέπει να λαμβάνουν μέριμνα ώστε να διασφαλίζεται ότι το εμπόριο, οι επιχειρήσεις και οι επενδύσεις δεν συμβάλλουν ή δεν επωφελούνται από την καταναγκαστική εργασία με εντολή της κυβέρνησης. Επιπλέον, τα παιδιά, ιδιαίτερα τα κορίτσια, θα πρέπει να προστατεύονται καλύτερα καθιστώντας δυνατή τη σχολική εκπαίδευση και αποτρέποντας τους αναγκαστικούς γάμους».
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Walk Free που εδρεύει στην Αυστραλία, η έρευνα βασίστηκε στην τεχνογνωσία στατιστικολόγων, εγκληματολόγων, δικηγόρων και ειδικών αναπτυξιακής βοήθειας.