Skip to main content

«Υβριδική Δημοκρατία», η Ουγγαρία του Όρμπαν, σύμφωνα με έκθεση

Η δημοκρατία βυθίζεται πλέον για 19 συνεχή χρόνια στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης

Η δημοκρατία επιδεινώθηκε σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης το 2022, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, και οι αναλυτές λένε ότι τουλάχιστον ένα μέρος της ευθύνης μπορεί να αποδοθεί στην εμβέλεια του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Στην ετήσια έκθεση του, το Freedom House, ένας ερευνητικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά διοικείται αυτόνομα, επισημαίνει ότι η δημοκρατία βυθίζεται πλέον για 19 συνεχή χρόνια στην περιοχή, η οποία αποτελείται από 29 χώρες.

Άσχημα τα νέα για τη Δημοκρατία στην Ουγγαρία, η οποία έχει επιδεινωθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ανατολική Ευρώπη, εκτός από τη Ρωσία. Μάλιστα το Freedom House θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται στη μέση της κλίμακας ως «μεταβατικό ή υβριδικό καθεστώς».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έκθεση καταγγέλλει κυρίως τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, οι οποίες αμαυρώθηκαν από «παρατυπίες, κακοδιαχείριση δημόσιων πόρων και παραπληροφόρηση στα μέσα ενημέρωσης», αλλά και την «αυξανόμενη αδιαλλαξία του καθεστώτος Ορμπάν απέναντι στους διαφωνούντες».

Από το 2010, όταν επέστρεψε στην πρωθυπουργία της Ουγγαρίας, ο εθνικιστής Όρμπαν προώθησε συνταγματικές και νομικές αλλαγές που του επέτρεψαν να θέσει υπό τον έλεγχό του ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας, από τη δικαιοσύνη ως τα μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας τακτικά τις επικρίσεις της ΕΕ.

Για την Πολωνία του κ. Μοραβιέτσκι, υπογραμμίζει «την περιφρόνηση του κυβερνώντος κόμματος (στη Βαρσοβία) για τη φιλελεύθερη δημοκρατία», ωστόσο χαιρετίζει τη μαζική υποδοχή των Ουκρανών που διέφυγαν από τον πόλεμο που προκάλεσε η Ρωσία.

Κατά την έκθεση, η Ουγγαρία είναι κατά 43% δημοκρατική, έναντι 45% ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η Πολωνία παραμένει στο 59%.

Η δε Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν έπεσε από 5% στο 2% σε ότι αφορά τη Δημοκρατία .

Η υψηλότερη βαθμολογία δόθηκε στην Εσθονία, με ποσοστό 83%, ακολουθούμενη από τη Λετονία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία και την Τσεχία.