Η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στη χρήση μαχητικών αεροσκαφών F-16 ξεκίνησε στην Πολωνία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Είμαι ευτυχής που επιτέλους η εκπαίδευση πιλότων για τα F-16 έχει ξεκινήσει σε πολλές χώρες, στην Πολωνία για παράδειγμα. Θα πάρει χρόνο, αλλά το συντομότερο το καλύτερο», ανακοίνωσε κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες που είναι αφιερωμένη στη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα, άφησε να εννοηθεί ότι θα δώσει το «πράσινο φως» για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών F-16, στην Ουκρανία, από τις χώρες της Δύσης. Τάχθηκε επίσης υπέρ της έναρξης προγραμμάτων εκπαίδευσης Ουκρανών χειριστών και τεχνικών για τα μαχητικά του τύπου. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, ωστόσο, απαιτεί την άδεια των ΗΠΑ επειδή τα μαχητικά είναι αμερικανικής κατασκευής.
Η Πολωνία, που συνορεύει με την Ουκρανία, είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της και έχει δηλώσει από καιρό ότι είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς πιλότους. Άλλωστε έχει υπάρξει ο βασικός κόμβος για την εκπαίδευση των στρατιωτών της Ουκρανίας και την προμήθεια όπλων στο Κίεβο.
«Εξασφαλίσαμε το πράσινο φως της Ουάσινγκτον για την εκπαίδευση στα F-16 και εργαζόμαστε σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να ξεκινήσουμε τις εκπαιδεύσεις. Είναι σημαντικό να το κάνουμε το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Ολόνγκρεν.
«Κατ΄αρχάς, ξεκινάμε με τις εκπαιδεύσεις. Η παροχή αεροσκαφών θα είναι το επόμενο στάδιο», δήλωσε, κάνοντας λόγο για «μια κοινή προσπάθεια με τη Δανία, το Βέλγιο, τη Βρετανία και άλλους συμμάχους». Η Ολόνγκρεν δεν ανέφερε την Πολωνία, όμως ο Δανός ομόλογός της Τρολς Λουντ Πούλσεν δήλωσε πως το θέμα των F-16 έχει συζητηθεί με τη Βαρσοβία.
Η προμήθεια αεροσκαφών προμηνύεται ωστόσο περίπλοκη. «Η Βρετανία δεν διαθέτει F-16», παραδέχθηκε η Ολλανδή υπουργός. Επίσης, ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία διαθέτουν F-16. «Δεν κάνουμε μια σχετική συμβολή απλώς διότι δεν έχουμε F-16 και δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε πιλότους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Μπόρις Πιστόριους. Η Σουηδία, η Λετονία και η Εσθονία έχουν επίσης ανακοινώσει πως δεν διαθέτουν F-16.
Τα μαχητικά θα μπορούσαν να παρασχεθούν στο Κίεβο από άλλες χώρες της ΕΕ, που δεν έχουν κάνει ακόμη ανακοινώσεις, ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα «επιτρέψουν στην Ουκρανία να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Παλ Τζόνσον.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει δηλώσει πως η παράδοση μαχητικών F-16 στην Ουκρανία θα ήγειρε ζήτημα εμπλοκής του NATO στην ένοπλη σύρραξη. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαιώνει πως τα αεροσκάφη αυτά δεν θα επιχειρήσουν στον εναέριο χώρο της Ρωσίας.