Η απρόσμενη παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής της G-7 έχει εκνευρίσει τη βραζιλιάνικη αντιπροσωπεία, η οποία δέχεται τώρα πιέσεις να αποδεχθεί πρόσκληση για προσωπική συνάντηση του Ουκρανού προέδρου με τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, σύμφωνα με Βραζιλιάνους αξιωματούχους.
Ο Λούλα, ο οποίος συμμετέχει επίσης στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στην Ιαπωνία ως προσκεκλημένος, βρίσκεται ακόμη σε δίλημμα σχετικά με το αν πρέπει να δει, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Σε αντίθεση με τις χώρες της Ομάδας των 7, η Βραζιλία έχει τηρήσει μια πιο ουδέτερη στάση όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας κατά καιρούς ότι ο Ζελένσκι, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες μοιράζονται την ευθύνη για την εισβολή του Πούτιν. Ωστόσο, ο Λούλα έχει μαλακώσει τη στάση του τις τελευταίες εβδομάδες, μετριάζοντας τα σχόλια του και αποστέλλοντας έναν κορυφαίο σύμβουλο στο Κίεβο.
Κίεβο: Να έρθει ο Λούλα ντα Σίλβα να καταλάβει την πραγματικότητα του πολέμου
Σε συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τον Λούλα να καθίσει στο τραπέζι με τον Ζελένσκι, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση της συζήτησης.
Ορισμένα μέλη της βραζιλιάνικης αντιπροσωπείας είπαν ότι η παρουσία του Ουκρανού ηγέτη ήταν μια “παγίδα” για να επιβληθεί συνάντηση, ενώ άλλοι παραπονέθηκαν ότι έμαθαν για την επίσκεψη μόνο όταν ο Λούλα βρισκόταν ήδη στην Ιαπωνία, είπαν οι αξιωματούχοι.
Οι Βραζιλιάνοι που φοβόντουσαν ότι ο Ζελένσκι θα συμμετείχε στην οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών της συνόδου κορυφής το Σάββατο, ένιωσαν ανακούφιση όταν δεν εμφανίστηκε.
Το γραφείο Τύπου του Λούλα αρνήθηκε επανειλημμένα αιτήματα να επιβεβαιώσει εάν ο Βραζιλιάνος ηγέτης θα συναντούσε τον Ζελένσκι. Οι Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι παραμένει η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών την Κυριακή, τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής.
Τον περασμένο μήνα, ο Λούλα ταξίδεψε στην Κίνα για να συζητήσει την πρόταση του Σι Τζινπίνγκ για κατάπαυση του πυρός. Ο Ζελένσκι έχει απορρίψει οποιοδήποτε πλαίσιο που δεν περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, θέση που επανέλαβαν και οι ηγέτες της G-7 στη σύνοδο κορυφής στην Ιαπωνία.
Ενώ βρισκόταν στο Πεκίνο, ο Λούλα κάλεσε τις χώρες BRICS -ανάμεσά τους η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική- να να συμφωνήσουν σε μια εναλλακτική λύση έναντι του δολαρίου στο εξωτερικό εμπόριο. Και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συνέβαλαν στην υποδαύλιση του πολέμου στην Ουκρανία.
naftemporiki.gr