Skip to main content

Ζαπορίζια: Ρωσικός πυρετός να οχυρώσουν το πυρηνικό εργοστάσιο – Η ανησυχία για την ψύξη των αντιδραστήρων

Ο πυρηνικός σταθμός στην Ζαπορίζια

"Αν σταματήσει η λειτουργία των αντλιών θα χρειαστεί [μόνο] από μιάμιση ώρα έως τρεις ημέρες μέχρι να καταρρεέσει το σύστημα", σημείωσε.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύουν τις αμυντικές τους θέσεις μέσα και γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσαν τέσσερις μάρτυρες, ενόψει της αναμενόμενης Ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή.

Νέα χαρακώματα έχουν σκαφτεί γύρω από το εργοστάσιο ενώ έχουν τοποθετηθεί περισσότερες νάρκες. Οι κάμερες παρακολούθησης   είναι στραμμένες προς το έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Οι Ρώσοι έχουν επίσης εγκαταστήσει σκοπευτήρια στην κορυφή ο κτιρίων του εργοστασίου εδώ και αρκετούς μήνες. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί πλέγματα για την αποτροπή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τα μέτρα  αποκαλύπτουν στο Reuters, δύο Ουκρανοί που εργάζονται στο εργοστάσιο και δύο κάτοικοι της πόλης Ενερχοντάρ, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom έχει δηλώσει ότι ο εξοπλισμός του εργοστασίου συντηρείται σωστά αλλά οποιαδήποτε στρατιωτική δράση της Ουκρανίας αποτελεί απειλή για την πυρηνική ασφάλεια.

«Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν σχεδιάστηκαν για να βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες»

Εμπειρογνώμονες της πυρηνικής βιομηχανίας προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε ζημιά στο εργοστάσιο θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες για τους ανθρώπους, τη γύρω περιοχή, τον πόλεμο και την παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία.

Ο Πέτρο Κοτίν επικεφαλής της ουκρανικής πυρηνικής υπηρεσίας Energoatom, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια του εργοστασίου είναι το ενδεχόμενο οι συγκρούσεις να αποκόψουν την τελευταία  εξωτερική γραμμή τροφοδοσίας για την ψύξη των αντιδραστήρων του εργοστασίου, αφήνοντας μόνο τις εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ να εμποδίζουν την κατάρρευσή τους.

“Αν σταματήσει η λειτουργία των αντλιών θα χρειαστεί [μόνο] από μιάμιση ώρα έως τρεις ημέρες μέχρι να καταρρευσει το σύστημα”, σημείωσε.

Οι εφεδρικές γεννήτριες έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία έξι φορές για μικρά χρονικά διαστήματα, όταν το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί λόγω βομβαρδισμών, για τους οποίους η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν επιρρίψει ευθύνες η μία στην άλλη.

«Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν σχεδιάστηκαν για να βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες» δήλωσε από την πλευρά του ο Νίκολας Ροθ, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Nuclear Threat Initiative.

Ο Κότιν εκτίμησε ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στο εργοστάσιο αυξήθηκε από περίπου 500 σε 1.500 τους τελευταίους μήνες. Ο ίδιος δεν έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, αλλά διατηρεί ένα δίκτυο επαφών που βρίσκονται ακόμη εκεί.

Αδέσποτα πατούν πάνω στις νάρκες

Σύμφωνα με άλλες πηγές, περιστασιακά, ακούγονται εκρήξεις, για τις οποίες υποθέτουν ότι προέρχονται από αδέσποτα ζώα τα οποία πατούν νάρκες. Ένας εργαζόμενος ανέφερε επίσης, πως είδε να εκτοξεύονται νύχτα βλήματα από την οροφή ενός από τα κτίρια του εργοστασίου, πιθανότατα στοχεύοντας  μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ενώ η αύξηση των στρατευμάτων και οι πρόσθετες αμυντικές γραμμές υποδηλώνουν ότι οι κατοχικές δυνάμεις οχυρώνονται, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι παράλληλα, οι  Ρώσοι έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην έξοδο.

Ασκήσεις αποχώρησης

Κατά τον Κοτίν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει ασκήσεις αποχώρησης στο εργοστάσιο, καθώς πιστεύει ότι  οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα επιτεθούν απευθείας στην περιοχή. Αντ’ αυτού θα  προσπαθήσουν να οδηγήσουν τους Ρώσους σε υποχώρηση, κόβοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού τους.

«Κατά τη γνώμη μου, προετοιμάζονται για εκκένωση» είπε.

Δύο από τις πηγές στο Ενερχοντάρ δήλωσαν ότι είδαν ρωσικές δυνάμεις να αφαιρούν ακτινογραφικό, εργαστηριακό και άλλο εξοπλισμό από ένα νοσοκομείο, καθώς και εξοπλισμό από τις κλειστές ουκρανικές τράπεζες στην πόλη.

naftemporiki.gr