Η σιωπή είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρεί o ξένος επισκέπτης στη Χεβρώνα , στην κατεχόμενη από το Ισραήλ, Δυτική Όχθη. Κάπου 230.000 Παλαιστίνιοι ζουν στην πόλη, όπως και περίπου 800 Εβραίοι έποικοι. Για την ασφάλεια των εποίκων , έχουν αναπτυχθεί στην Χεβρώνα, περίπου 3.000 στρατιώτες.
Στόχος των Ισραηλινών στρατιωτών είναι να αποφευχθεί η άμεση επαφή ανάμεσα στους Παλαιστινίους και τους Εβραίους εποίκους, ώστε να μην προκληθούν συγκρούσεις.
Για να ελέγχουν τα πάντα, οι στρατιώτες έχουν εγκαταστήσει 21 σημεία ελέγχου στη Χεβρώνα. Για να περάσουν από τα σημεία αυτά, οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι πρέπει να ελεγχθούν .Και εδώ μπαίνει στη μέση η τελευταία τεχνολογία . Πρόκειται για το ηλεκτρονικό σύστημα Red Wolf (Κόκκινος Λύκος).
Οι Παλαιστίνιοι που περνούν καθημερινά από τα σημεία ελέγχου για να φτάσουν στη δουλειά ή να ψωνίσουν, αναγκάζονται να στέκονται ώστε οι κάμερες να σαρώνουν τα πρόσωπά τους. Οι περίπου 800 Εβραίοι έποικοι που ζουν στην πόλη, δεν υπόκεινται σε κανένα σημείο ελέγχου.
Το λογισμικό Red Wolf – χρησιμοποιεί ένα σύστημα με χρωματική κωδικοποίηση για να πει στους Ισραηλινούς στρατιώτες εάν οι Παλαιστίνιοι πρέπει να περάσουν, να ανακριθούν ή να κρατηθούν «Όταν οι Παλαιστίνιοι φτάνουν σε ένα σημείο ελέγχου, αναγνωρίζονται από κάμερες. Οι στρατιώτες ,πίσω από αλεξίσφαιρο γυαλί, «φωτογραφίζουν» τους Παλαιστίνιους. Ένα χρώμα εμφανίζεται γύρω από τη φωτογραφία : Αν είναι πράσινο, μπορούν να περάσουν . Κίτρινο σημαίνει «σταματήστε τον, ίσως υπάρχει πρόβλημα». Αν είναι κόκκινο, τότε ακολουθεί σύλληψη», λέει ο Ναντάβ Βάιμαν , μέλος της ισραηλινής οργάνωσης “Breaking the Silence” (Σπάστε τη σιωπή).
Όπως λέει ο ισραηλινός ακτιβιστής, το σύστημα τελικά «μαθαίνει» τα πρόσωπα των ανθρώπων που περνούν τακτικά από το σημείο ελέγχου. Εάν τα δεδομένα για ένα άτομο δεν υπάρχουν, εγγράφονται στο Red Wolf χωρίς να το γνωρίζουν.
Επικρίσεις από τη Διεθνή Αμνηστεία
Το πρόγραμμα αναγνώρισης βασίζεται στο σύστημα «Wolf Pack», που χρησιμοποιείται από τον ισραηλινό στρατό για την αποθήκευση μιας βάσης δεδομένων με τα προφίλ κάθε Παλαιστίνιου στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, που κάνει λόγο για «ψηφιακό, αυτοματοποιημένο απαρτχάιντ».
«Η συνεχής παρακολούθηση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι σημαίνει όχι μόνο ότι ζουν σε κατάσταση ανασφάλειας, αλλά κινδυνεύουν επίσης να συλληφθούν, να ανακριθούν και να κρατηθούν αυθαίρετα», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστεία σε ανακοίνωσή της .Σύμφωνα με την Αμνηστία, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί ολοένα και περισσότερο επιδρομές για «χαρτογράφηση πληροφοριών» : Στρατιώτες εισβάλλουν σε σπίτια Παλαιστινίων χωρίς να υπάρχουν υποψίες για κάποιο αδίκημα για να «φωτογραφίσουν» τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.
«Όπλο» τα κινητά
«Πριν από το 2021, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ήταν διαθέσιμη μόνο στα σημεία ελέγχου, αλλά από το 2021, το σύστημα είναι στα χέρια κάθε στρατιώτη , στο κινητό του τηλέφωνο. Οι στρατιώτες σκανάρουν τα πρόσωπά μας με την κάμερα του τηλεφώνου και ξαφνικά η συμπεριφορά τους απέναντί μας αλλάζει επειδή βλέπουν όλες τις πληροφορίες», δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ο Ίσα Άμρο, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τη Χεβρώνα.
Ο Ισα Αμρο λέει, πώς έχει συλληφθεί πολλές φορές. «Διαπιστώσαμε ότι οι στρατιώτες χρησιμοποιούν μια ειδική τεχνολογία εδώ, για να παραβιάζουν την ιδιωτικότητά μας, να μας κατασκοπεύουν και να μιλάνε για εμάς – χωρίς τη συγκατάθεσή μας – συλλέγοντας δεδομένα. Δεν μας εξηγούν τίποτα, δεν μπορούμε να πούμε αν συμφωνούμε ή όχι. Ξέρουμε ότι δεν είναι θέμα ασφάλειας, αλλά για να κάνουν τη ζωή μας ακόμα πιο δύσκολη. Μας χρησιμοποιούν για τα πειράματά τους», υποστηρίζει ο Αμρο.
Σύμφωνα με την Αμνηστεία, η ισραηλινή αστυνομία επεκτείνει ένα δίκτυο παρακολούθησης και σε όλη την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με ένα εκτεταμένο σύστημα «αναγνώρισης προσώπου», γνωστό ως Mabat 2000. Το σύστημα επιτρέπει στις ισραηλινές αρχές να εστιάζουν στους διαδηλωτές και να παρακολουθούν τους Παλαιστίνιους συνεχώς, ακόμη και όταν κάνουν τις συνήθεις εργασίες τους .
«Μπλε Λύκος»
Μια αντίστοιχη τεχνολογία που αναπτύσσεται σε σημεία ελέγχου, και ονομάζεται Blue Wolf (Μπλε Λύκος), είναι διαθέσιμη σε smartphone. Περιγράφεται ως το «Facebook των Παλαιστινίων»,και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής επιτήρησης που ξεκίνησε από τον ισραηλινό στρατό το 2016. Οι ισραηλινές αρχές δημιούργησαν το 2018, ένα μόνιμο σημείο ελέγχου στην «Πύλη της Δαμασκού». στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Η επιτήρηση εντάθηκε μετά τις διαδηλώσεις του 2021 κατά των εξώσεων παλαιστινιακών οικογενειών στη συνοικία Σέιχ Τζάρα.
Σύμφωνα με την έκθεση της Αμνηστείας, οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι στη συνοικία Σιλουάν «παρακολουθούνται επίσης, όλο και περισσότερο από όλες τις γωνίες» , καθώς χρησιμοποιούνται πανύψηλοι στήλοι επιτήρησης με κάμερεςπου στοχεύουν απευθείας σε ιδιωτικές κατοικίες. Στη γειτονιά Σέιχ Τζάρα, οι ερευνητές της Αμνηστίας ανέφεραν μία έως δύο κάμερες κάθε τεσσεράμισι μέτρα. Οι κάμερες στην περιοχή φαίνεται να έχουν παραχθεί από την Hikvision, μια κινεζική εταιρεία, και την ολλανδική TKH Security. Οι κάμερες χρησιμοποιούνται από ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου που διοικείται από την ισραηλινή αστυνομία για την παρακολούθηση των Παλαιστινίων 24 ώρες το 24ωρο. «Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την τεχνολογία ως τρόπο για να μας ελέγξει, για να μας αποτρέψει όχι μόνο από το να διαμαρτυρόμαστε αλλά και από το να ζούμε την κανονική μας ζωή», δήλωσε στην Αμνηστία ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να κάνει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών ακόμη πιο αποτελεσματική. Στόχος; Ο αυτοματοποιημένος έλεγχος του παλαιστινιακού πληθυσμού. Συμφωνούν οι άνθρωποι εκεί; Δεν ρωτήθηκαν καν …