Εκρηκτικός πληθωρισμός και εκτεταμένη φτώχεια συνθέτουν το σκηνικό στο Ιράν. Η κατάσταση οδηγεί κάποιους στην απόγνωση. Πολίτες που λυγίζουν κάτω από το βάρος των χρεών τους καταφεύγουν σε μία αδιανόητη λύση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Insider: Να πουλήσουν το σώμα τους, κομμάτι – κομμάτι.
Το Business Insider εξέτασε δεκάδες μηνύματα στην εφαρμογή Telegram, που χρησιμοποιείται ευρέως στο Ιράν, τα οποία φαίνεται να δείχνουν φτωχούς, απελπισμένους Ιρανούς να διαφημίζουν μια σειρά οργάνων προς πώληση, με πολλούς να αναφέρουν χρέη και κίνδυνο χρεοκοπίας ως το σκεπτικό τους για τη λήψη τέτοιων δραματικών αποφάσεων.
Η πώληση νεφρών είναι νόμιμη στο Ιράν, σε αντίθεση με άλλες χώρες, αλλά οι συναλλαγές ρυθμίζονται και η πώληση άλλων οργάνων απαγορεύεται. Ωστόσο εκατοντάδες μηνύματα, που ελέγχθηκαν από το Insider, φαίνεται να δείχνουν μια ραγδαία άνθηση στην μαύρη αγορά οργάνων. Άνθρωποι πωλούν τα πάντα, από το συκώτι τους μέχρι το μυελό των οστών τους.
Ίσως η πιο σοκαριστική ανάρτηση, σχολιάζει το Insider, είναι από έναν άνδρα που διαφημίζει τους όρχεις του προς πώληση. Η καταχώριση έγραφε: «Πουλάω όρχεις, 25 ετών, ομάδα αίματος O+, αριστερό ή δεξιό όρχι (δεν έχει σημασία), πουλάω λόγω χρέους». Μια άλλη λίστα διαφήμιζε επίσης όρχεις προς πώληση, με τον άνδρα να προσφέρεται να ταξιδέψει σε κοντινές πόλεις για τη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης στη σωστή τιμή.
Οι λίστες εμφανίζονται σε τρία ξεχωριστά κανάλια Telegram και έχουν παρόμοια μορφή: το όργανο προς πώληση, το φύλο του προβλεπόμενου δότη, τον τύπο αίματος του, την προτεινόμενη τιμή, μια τοποθεσία και μια σύντομη επισκόπηση του ιατρικού του ιστορικού.
Ένας 33χρονος ανέφερε ότι πουλά τα βλαστοκύτταρά του, τον μυελό των οστών και τους κερατοειδείς χιτώνες των ματιών του, προσθέτοντας ότι το κάνει «λόγω οικονομικών προβλημάτων και χρεοκοπίας». Ένα άλλο άτομο, 31 ετών, κατέθεσε το συκώτι του προς πώληση για 900 εκατομμύρια ιρανικά ριάλ, που ισοδυναμούν με 21.301,78 δολάρια.
Η μόνη χώρα στον κόσμο, όπου είναι νόμιμη η πώληση νεφρών
Πόσες από αυτές τις πωλήσεις ή μεταμοσχεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί είναι ασαφές, αλλά ο Δρ. Gabriel Danovitch, Πρόεδρος John J. Kuiper στη Νεφρολογία και τη Μεταμόσχευση Νεφρών στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο UCLA, είπε στο Insider ότι βρίσκει το όλο θέμα πέρα από κάθε λογική. Και πρόσθεσε: «Δεν παίρνεις κερατοειδή από ζωντανούς ανθρώπους, δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα το έκανες αυτό».
Το Ιράν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου είναι νόμιμη η ανταλλαγή οργάνου με χρήματα. Μπορεί να είναι μόνο νεφρός και πρέπει να γίνει σε συντονισμό με κυβερνητικό ίδρυμα, με όρια στην προσφερόμενη αποζημίωση.
Παρόλα αυτά, οι πωλητές και οι δωρητές παρακάμπτουν τακτικά τη νομικά εγκεκριμένη διαδικασία, επιλέγοντας αντ ‘αυτού δυνητικά πιο κερδοφόρες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 στο περιοδικό Transplant International.
Είναι επίσης παράνομο να πωλούνται νεφρά εκτός Ιράν, επειδή αυτό θα ισοδυναμούσε με εμπορία οργάνων ή ακόμη και σε μη Ιρανούς στο Ιράν.
Αλλά σύμφωνα με το Iran International, απελπισμένοι Ιρανοί φτάνουν στο Ιράκ για να πουλήσουν τα νεφρά τους και άλλοι οδηγούνται από μεσάζοντες στο να ταξιδέψουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Τουρκία για να πουλήσουν άλλα μέρη του σώματος.