Στη διάρκεια της εικοσαετούς παραμονής στην εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία προσπάθησε να αναδειχθεί σε σημαντικό περιφερειακό παίκτη. Έτσι το κόμμα του, AKP, με αυτοπεποίθηση, αν και συγκρουσιακό στιλ, έχει διαμορφώσει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία έχει αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Αφρική και την Ευρώπη. Ενδεικτικός είναι άλλωστε ο ρόλος της στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τόσο ως διαμεσολαβητής για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην πρώτη φάση του πολέμου όσο και ως εγγυητής της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών αργότερα.
Στο πλαίσιο αυτό έχει καλλιεργήσει μια καλή σχέση με τη Μόσχα, την οποία το Κρεμλίνο ελπίζει να δει ανεπηρέαστη από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, που μένει μετέωρο και οδεύει προς δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.
«Παρακολουθούμε τις ειδήσεις που έρχονται από την Τουρκία με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον. Θα σεβαστούμε την επιλογή του τουρκικού λαού», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί, θα εμβαθύνει, θα επεκταθεί», υπογράμμισε.