Δεν υπάρχει πλήρης πρόσβαση των αρχών και διαφάνεια στα πυρηνικά του Ιράν, αφού η Τεχεράνη αφαίρεσε τις κάμερες και τον εξοπλισμό παρακολούθησης, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για την ικανότητα διεξαγωγής ελέγχων.
Τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δείχνουν ότι ο αριθμός των επιθεωρήσεων μειώθηκε κατά 10% το 2022, αφού το Ιράν τερμάτισε τις ρυθμίσεις παρακολούθησης που καθορίζονται στο πλαίσιο της πλέον καταρρευμένης συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις.
Οι επιθεωρητές «επηρεάστηκαν σοβαρά από την απόφαση του Ιράν», έγραψε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Το Ιράν άρχισε να περιορίζει προοδευτικά την πρόσβαση στον ΔΟΑΕ αφού η κυβέρνηση Τραμπ διέλυσε μια διεθνή συμφωνία με στόχο να αποτρέψει την ικανότητα της χώρας να κατασκευάσει βόμβα πριν από πέντε χρόνια. Η συμφωνία είχε περιορίσει το πυρηνικό έργο της χώρας και επέτρεψε την εκτεταμένη παρακολούθηση με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων και οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωσή της παραμένουν σε αδιέξοδο. Εν τω μεταξύ, οι ατομικές δραστηριότητες της Τεχεράνης έχουν προχωρήσει και η γνώση για τις προηγούμενες εξελίξεις έχει γίνει πιο αδιαφανής.
«Το Ιράν δεν έχει ακόμη διευκρινίσει και επιλύσει τα εκκρεμή ζητήματα διασφαλίσεων», έγραψε ο Γκρόσι στην ετήσια Έκθεση Εφαρμογής Διασφαλίσεων 116 σελίδων. «Υπάρχει σημαντική δουλειά μπροστά μας σε αυτό το θέμα».
Ενώ το έθνος του Περσικού Κόλπου πάντα υποστήριζε ότι το ατομικό του έργο είναι αποκλειστικά φιλειρηνικό και δεν θα χρησιμοποιηθεί για πολεμικούς σκοπούς, οι διεθνείς κυβερνήσεις διαπραγματεύτηκαν την πυρηνική συμφωνία του 2015 λόγω αμφιβολιών.