Την ενόχληση του Κρεμλίνου φαίνεται να έχει προκαλέσει ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν και η επιμονή του να μεταφέρει στη δημόσια σφαίρα τον εκνευρισμό και τα παράπονά του για την ηγεσία του στρατού και του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
Αυτό υποστηρίζουν ανώνυμες πηγές του Κρεμλίνου που μίλησαν στο ρωσικό αντιπολιτευόμενο πρακτορείο Meduza, σημειώνοντας ότι η Μόσχα βλέπει τις προσπάθειες του Πριγκόζιν να εκβιάσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 5 Μαΐου ως «σοβαρή απειλή», εκτιμώντας πως ο επικεφαλής της Wagner, γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν» δεν ενεργεί προς τα συμφέροντα του Κρεμλίνου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Μαΐου ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν από το Μπαχμούτ, την πόλη που έχει εξελιχθεί στο αιματηρό επίκεντρο των μαχών μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων. Κατήγγειλε, βρίζοντας την ηγεσία της Άμυνας, ότι οι προμήθειες των δυνάμεών του ήταν εγκληματικά λίγες, οδηγώντας σε βέβαιο και «άσκοπο» θάνατο τα στρατεύματά του. Δύο μέρες μετά έκανε στροφή, υποστηρίζοντας ότι έχει λάβει δεσμεύσεις ότι θα έχει ό,τι χρειαστεί για να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις στο Μπαχμούτ.
Όμως το κλίμα ηρεμίας δεν κράτησε για πολύ, καθώς μία μόλις μέρα μετά κατήγγειλε πως μία μονάδα του συμβατικού ρωσικού στρατού αποχώρησε από την περιοχή, αναφέροντας παράλληλα ότι οι δυνάμεις της Wagner δεν έχουν λάβει ακόμη τα πυρομαχικά που υποσχέθηκε η Μόσχα.
Και σαν να μην έφτανε η κόντρα του με τους Ρώσους αξιωματούχους Άμυνας, ο Πριγκόζιν υπέπεσε σε άλλο ένα σφάλμα. Σε ένα από τα βίντεο στα οποία εκφράζει τα παράπονά του για την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας, ακούγεται να βρίζει τον… «παππού», χαρακτηρισμός που θεωρήθηκε από πολλούς πως είναι αναφορά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ωστόσο, μία εκ των πηγών του Κρεμλίνου υπογραμμίζει στο Meduza πως αυτή η δήλωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως «άμεση επίθεση» στον Πούτιν. Ο ίδιος ο Πριγκόζιν προσπάθησε «να τα μαζέψει» λίγο μετά, ισχυριζόμενος ότι ο «ευτυχισμένος παππούς» που είναι υπεύθυνος για τις μελλοντικές ρωσικές γενιές, δεν είναι αναφορά στον Πούτιν.
Η συμπεριφορά του Πριγκόζιν έχει θεωρηθεί μια προσπάθεια να «επικοινωνήσει» με τον Ρώσο πρόεδρο. Οι πηγές του Κρεμλίνου ερμηνεύουν την επιθετική του συμπεριφορά, η οποία δείχνει σημάδια κλιμάκωσης το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του να ολοκληρώσει την κατάληψη του Μπαχμούτ τηρώντας ένα συγκεκριμένο deadline. Μάλιστα μία εκ των πηγών εκτιμάει ότι κατηγορεί τον ρωσικό στρατό προκειμένου να αποφύγει την ευθύνη για την αποτυχία να τηρήσει την «προσωπική του υπόσχεση» να καταλάβει το Μπαχμούτ, μια επιτυχία που ευελπιστούσε πως θα του εξασφάλιζε επιρροή στο ρωσικό υπουργείο.
Η πιο σημαντική, ωστόσο, πληροφορία που διέρρευσαν οι ανώνυμες ρωσικές πηγές από τον κύκλο του Πούτιν, είναι ότι ο Πριγκόζιν είναι πιθανό να έχει περάσει τις «κόκκινες γραμμές» του Κρεμλίνου, αποξενώνοντας τους υποστηρικτές του εντός του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου. Αναφέρονται κυρίως σε ένα προστάτη του Πριγκόζιν, τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο και «προσωπικό τραπεζίτη» του Πούτιν, Γιούρι Κοβάλτσουκ, ο οποίος φέρεται να ήταν μία από τις κορυφαίες φωνές που υποστήριζαν την εισβολή στην Ουκρανία μετά την ανάπτυξη μιας ισχυρής σχέσης με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Έχοντας χάσει την εύνοια στον κύκλο του Πούτιν, ο Πριγκόζιν αναμένεται πλέον να αντιμετωπίζεται ως προδότης από το Κρεμλίνο. Τουλάχιστον αυτό σημειώνουν οι ανώνυμες πηγές του Κρεμλίνου, αναφέροντας ότι οι Ρώσοι προπαγανδιστές έλαβαν την οδηγία να δυσφημήσουν τον Πριγκόζιν ως προδότη, εάν συνεχίσει να ασκεί κριτική στο Κρεμλίνο. Πάντως, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο Πριγκόζιν δεν κινδυνεύει άμεσα όσο η Wagner βρίσκεται ακόμα στην πρώτη γραμμή, κάτι που του επιτρέπει να έχει κάποια επαφή με τον Πούτιν.