Skip to main content

Ρώσοι ολιγάρχες έχουν μεταφέρει 16 δισ. δολάρια στην Τουρκία

EPA/ERDEM SAHIN

Οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας θεωρούνται σταθερές και ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να επικρίνει τις κυρώσεις της ΕΕ για το φυσικό αέριο.

Οι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν μεταφέρει στην Τουρκία κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να αποφύγουν τις διεθνείς κυρώσεις, γράφει η βρετανική Daily Telegraph.

«Οι επενδύσεις των Ρώσων ολιγαρχών διπλασιάζονται από μήνα σε μήνα» γράφει η βρετανική εφημερίδα, αποκαλύπτοντας ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 1363  ρωσικές εταιρείες που έχουν μεταφέρει την έδρα τους- από μόλις 177 που υπήρχαν το 2021, δηλαδή πριν από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία . Ρώσοι ολιγάρχες έχουν μετακομίσει μαζικά στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας τα γιοτ τους στα λιμάνια του Βοσπόρου και δημιουργώντας μια νέα πολυτελή κοινότητα .

Ήδη, από τον Οκτώβριο του 2022, οι καταγεγραμμένες τεράστιες μεταφορές χρημάτων, υπολογίζονται σε πάνω από 16 δισεκατομμύρια δολάρια, γράφει η Daily Telegraph. Τονίζει  μάλιστα την ευκολία στη μεταφορά κεφαλαίων, εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων από τους πλούσιους Ρώσους στην Τουρκία, οι οποίοι, αποφεύγοντας την εφαρμογή κυρώσεων και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους.

Τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών είναι ασφαλή στην Τουρκία, μόνο ο Ρομάν Αμπράμοβιτς έδωσε το παράδειγμα νοικιάζοντας μια βίλα αντί 50.000 ευρώ το μήνα, γράφει η εφημερίδα.

Τα υπερπολυτελή γιοτ και οι βίλες είναι η κορυφή του παγόβουνου των στενών σχέσεων μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν. Μια άλλη περισσότερο από εμφανής απόδειξη αντιπροσωπεύει η επένδυση 15 δισεκατομμυρίων που επετράπη και ανατέθηκε στην ενεργειακή εταιρεία Rosatom, με συμμετοχή του ρωσικού κράτους, για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, που εγκαινιάστηκε την περασμένη 27η Απριλίου

Οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας θεωρούνται σταθερές και ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να επικρίνει τις κυρώσεις της ΕΕ για το φυσικό αέριο συνεχίζοντας το έργο για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού που θα διαχειρίζεται η εταιρεία Rosatom.

Ωστόσο, εν όψει των εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία, διεθνείς αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν τι θα συμβεί αν κερδίσουν οι αντίπαλοι του Ερντογάν. Ο Εμρέ Πεκέρ, διευθυντής του Eurasia Group, λέει ότι δεν είναι σίγουρο πώς θα υπάρξει αλλαγή και θα προσχωρήσει η Αγκυρα στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, αλλά «σίγουρα οι επενδύσεις και τα προνόμια που παρέχονται στους ολιγάρχες θα μειωνόταν δραστικά».