Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερο χρόνο προτού να ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η επίθεση θα μπορούσε να είναι καθοριστική για την πορεία του πολέμου, αναδιαμορφώνοντας τα μέτωπα των μαχών που, για μήνες, παραμένουν αμετάβλητα. Θα είναι επίσης ένα κρίσιμο τεστ για την Ουκρανία, που θέλει να αποδείξει ότι η βοήθεια που έλαβε μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά κέρδη στο πεδίο της μάχης.
«Με [αυτά που έχουμε] μπορούμε να προχωρήσουμε και να πετύχουμε», είπε ο Ζελένσκι. «Αλλά θα χάναμε πολλούς ανθρώπους. Νομίζω ότι αυτό είναι απαράδεκτο», είπε μιλώντας από τα κεντρικά του γραφεία στο Κίεβο δίνοντας συνέντευξη σε δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που καλύπτουν τη Eurovision.
«Οπότε πρέπει να περιμένουμε. Χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο», είπε, εξηγώντας ότι οι μονάδες του στρατού, μερικές από τις οποίες εκπαιδεύτηκαν από χώρες του ΝΑΤΟ, είναι «έτοιμες», αλλά ο στρατός χρειάζεται ακόμη «κάποια πράγματα», συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων που «φτάνουν κατά παρτίδες».
Το πότε και πού θα γίνει η ουκρανική ώθηση είναι μυστικό. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν οχυρώσει την άμυνά τους κατά μήκος μιας πρώτης γραμμής μήκους 1.450 χιλιομέτρων (900 μίλια) που εκτείνεται από τις ανατολικές περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ έως τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα στο νότο.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ουκρανικές αρχές προσπάθησαν να περιορίσουν τις προσδοκίες σχετικά την αναμενόμενη αντεπίθεσή της και τα κέρδη που ενδεχομένως σημειώσει. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο οποίος είπε ότι «οι περισσότεροι περιμένουν κάτι τεράστιο», πρόσθεσε. Όπως αποκάλυψε όμως, φοβάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε «συναισθηματική απογοήτευση».
Ο Ζελένσκι πάντως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ουκρανικός στρατός θα μπορέσει να σημειώσει πρόοδο, προειδοποιώντας για τους κινδύνους μιας σύγκρουσης που μπαίνει «στον πάγο», στην οποία, όπως είπε, «υπολογίζει» η Ρωσία.
Για το Κίεβο, οποιοδήποτε αποτέλεσμα θεωρηθεί απογοητευτικό στη Δύση θα μπορούσε να σημαίνει μείωση της στρατιωτικής υποστήριξης και πίεση για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Διαβάστε ακόμα:
«Όλοι θα έχουν μια άποψη», είπε ο Ζελένσκι. «[Αλλά] δεν μπορούν να πιέσουν την Ουκρανία να παραδώσει εδάφη. Γιατί οποιαδήποτε χώρα του κόσμου να δώσει στον Πούτιν το έδαφός της;», διερωτήθηκε, αρνούμενος ότι υπάρχει ανησυχία στο Κίεβο ότι θα χαθεί η υποστήριξη των ΗΠΑ εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ουκρανία όσο χρειαστεί, δεν επανεκλεγεί το 2024.
Η Ουκρανία, είπε, εξακολουθεί να απολαμβάνει υποστήριξη και των δύο πλευρών στο Κογκρέσο. «Ποιος ξέρει πού θα είμαστε [όταν γίνουν οι εκλογές];», είπε. «Πιστεύω ότι μέχρι τότε θα κερδίσουμε».
Αναφερόμενος στις προμήθειες της Ρωσίας, ο Ζελένσκι είπε ότι οι κυρώσεις της Δύσης έχουν επηρεάσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας, κάνοντας λόγο για περιορισμένα αποθέματα σε πυραύλους και ελλείψεις προμηθειών πυροβολικού. «Έχουν ακόμα πολλά στις αποθήκες τους, αλλά… βλέπουμε ήδη ότι έχουν μειώσει τον βομβαρδισμό ανά ημέρα σε ορισμένες περιοχές».
Η Μόσχα, ωστόσο, είχε βρει τρόπους να παρακάμψει ορισμένα από τα μέτρα, συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος προτρέποντας τις χώρες να στοχοποιήσουν όσους βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις απαγορεύσεις.
Σχολιάζοντας την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο, αρνήθηκε και πάλι ότι είχε ανάμειξη το Κίεβο, εκτιμώντας ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την ίδια τη Ρωσία. «Συνεχώς αναζητούν κάτι που να ακούγεται σαν δικαιολογία, είπε, προσθέτοντας: «Εσείς το κάνετε αυτό σε εμάς, άρα εμείς το κάνουμε αυτό σε εσάς». «Αλλά δεν λειτούργησε. Ακόμη και για το εγχώριο κοινό τους, δεν λειτούργησε. Ακόμη και οι δικοί τους προπαγανδιστές δεν το πίστεψαν αυτό. Επειδή φαινόταν πολύ, πολύ τεχνητό», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από BBC