Ρεκόρ κατέγραψε την προηγούμενη χρονιά ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων, φτάνοντας τους 71,1 εκατ. παγκοσμίως, λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται στον κόσμο, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, και των καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως οι πλημμύρες την εποχή των μουσώνων στο Πακιστάν.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων σημείωσε αύξηση 20% το 2022 συγκριτικά με το 2021.
Με βάση της στοιχεία του, σχεδόν τα τρία τέταρτα των εκτοπισθέντων στον κόσμο ζουν σε 10 χώρες, μεταξύ των οποίων η Συρία, το Αφγανιστάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ουκρανία και Σουδάν, λόγω των συγκρούσεων που προκάλεσαν σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμών το 2022. Μόνο στην Ουκρανία, οι συγκρούσεις οδήγησαν σε σχεδόν 17 εκατομμύρια εκτοπισμούς πέρυσι.
«Οι συγκρούσεις και η βία προκάλεσαν 28,3 εκατομμύρια εσωτερικούς εκτοπισμούς παγκοσμίως, αριθμός τρεις φορές υψηλότερος από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας», ανέφερε το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των εκτοπισμένων ανθρώπων πέρυσι – 32,6 εκατομμύρια – οφείλεται σε φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, ξηρασίες και κατολισθήσεις.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε επίσης μια παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που έπληξε περισσότερο τους εσωτερικά εκτοπισμένους. Αυτή η τέλεια καταιγίδα έχει υπονομεύσει την πρόοδο που σημειωνόταν για χρόνια στη μείωση της πείνας και του υποσιτισμού παγκοσμίως», σχολίασε ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων.