Skip to main content

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε πιο κοντά Ιαπωνία και ΝΑΤΟ

REUTERS/Johanna Geron

«Στα σκαριά» γραφείο του ΝΑΤΟ στην ασιατική χώρα.

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε συνομιλίες για το άνοιγμα γραφείου συνδέσμου του ΝΑΤΟ, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιοσιμάσα Χαγιάσι σε δηλώσεις του στο CNN. Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, δεν έχουν οριστικοποιηθεί, όπως είπε.

«Είμαστε ήδη σε συζητήσεις, αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι θα είναι το πρώτο γραφείο του είδους στην Ασία.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λειτούργησε καταλυτικά στην απόφαση της Ιαπωνίας να επανεξετάσει την περιφερειακή ασφάλεια γιατί είναι ένα γεγονός του οποίου οι επιπτώσεις επηρεάζουν περιοχές πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης.

«Ο λόγος για τον οποίο το συζητάμε είναι γιατί μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κόσμος έχει γίνει πιο ασταθής», ανέφερε.  «Κάτι που συμβαίνει στην Ανατολική Ευρώπη δεν περιορίζεται μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, και αυτό επηρεάζει άμεσα την κατάσταση εδώ στον Ειρηνικό», συνέχισε. «Γι’ αυτό μια συνεργασία μεταξύ μας στην Ανατολική Ασία και το ΝΑΤΟ [γίνεται] όλο και πιο σημαντική».

Σύμφωνα με την στην εφημερίδα Nikkei Asia, το γραφείο θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να συνεργαστεί με την Ιαπωνία και άλλους εταίρους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Νότιας Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας. Μιλώντας στην εφημερίδα νωρίτερα αυτό το μήνα, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ, κανένας δεν είναι πιο κοντά ή πιο ικανός από την Ιαπωνία».

Η κίνηση της Ιαπωνίας αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει γυρίσει  μπούμερανγκ για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σχολιάζει το Business Insider. «Ο Πούτιν δικαιολόγησε εν μέρει την εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 λέγοντας ότι ήθελε να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ. Αλλά η εισβολή τελικά ενίσχυσε τη συμμαχία», συνεχίζει αναφέροντας την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την αντίστοιχη αίτηση της Σουηδίας.

Το «φλερτ» της Ιαπωνίας με το ΝΑΤΟ δεν είναι σημαντικό μόνο για την Ιαπωνία, αλλά και για τις σχέσεις στης περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού με το ΝΑΤΟ, σημειώνει επίσης το Business Insider. Καμία ασιατική χώρα δεν έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά  χώρες της περιοχής συνεργάζονται με τη Βορειοατλαντική Σμμαχία, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Οι τέσσερις χώρες αποτελούν «εταίρους» του ΝΑΤΟ και συνεργάζονται σε ορισμένους τομείς, χωρίς ωστόσο να θεωρούνται μέλη της συμμαχίας.

Η Κίνα, η οποία έχει βρίσκεται πιο κοντά στη Ρωσία τον τελευταίο χρόνο, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ασιατικές χώρες να μην πλησιάσει πολύ στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, πέρυσι, το Πεκίνο κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι αναζωπυρώνει τις συγκρούσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και τον Μάρτιο δήλωσε  ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά «θα υπονομεύσει αναπόφευκτα την ειρήνη και τη σταθερότητα».

naftemporiki.gr