Χωρίς πρόοδο αλλά συμφωνώντας να συναντηθούν ξανά αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον διαφαινόμενο κίνδυνο μιας χρεοκοπίας ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.
Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως «παραγωγικές» παρόλο που ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι δήλωσε μετά τη συνάντηση του Οβάλ Γραφείου ότι «δεν είδε καμία νέα κίνηση» προς την επίλυση του αδιεξόδου.
Μετά την συζήτηση, ο Μπάιντεν είπε ότι είναι «απολύτως βέβαιος» ότι η χώρα θα μπορούσε να αποτρέψει μια χρεοκοπία, δηλώνοντας ότι η κήρυξη στάσης πληρωμών «δεν αποτελεί επιλογή».
Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν να αδυνατούν να συνεννοηθούν για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, κοινοβουλευτικής απόφασης απόλυτα απαραίτητης ώστε το ομοσπονδιακό κράτος να είναι σε θέση να πληρώνει τους λογαριασμούς του, τους λειτουργούς και τους πιστωτές του από την 1η Ιουνίου. Αυτή η αποτυχία θα οδηγούσε τη χώρα σε χρεοκοπία με εκτεταμένες οικονομικές επιπτώσεις στο εσωτερικό αλλά και σε όλο τον κόσμο.
«Είπα στους ηγέτες του Κογκρέσου ότι είμαι έτοιμος να ξεκινήσω μια ξεχωριστή συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τις προτεραιότητες των δαπανών, αλλά όχι υπό την απειλή της χρεοκοπίας», είπε ο Μπάιντεν.
Για να αποτραπεί ο κίνδυνος η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με το άνευ προηγουμένου σενάριο να κηρύξει στάση πληρωμών, ο Μπάιντεν είπε πως δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο, παρότι συζητά με τους Ρεπουμπλικάνους, τελικά να επικαλεστεί τη 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος –να αυξήσει μονομερώς το όριο δανεισμού–, αναγνώρισε πάντως πως δινόταν δικαστική μάχη για αυτό. «Εξέτασα» την επίκληση της 14ης τροπολογίας, είπε, προσθέτοντας πως «αυτό θα χρειαζόταν να επιλυθεί δικαστικά».
Έκανε επίσης γνωστό πως είναι «πιθανό» να αναβάλει την προγραμματισμένη περιοδεία του στην Ασία στα τέλη του μήνα –σκοπεύει να συμμετάσχει ιδίως στη σύνοδο της G7– αν δεν έχει εξευρεθεί λύση για το ζήτημα της αύξησης του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση «δεν θα πάω, θα μείνω εδώ ώσπου να επιλυθεί» το ζήτημα, εξήγησε. Διαβεβαίωσε πως παραμένει «δεσμευμένος» να συμμετάσχει στη σύνοδο των ηγετών των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου στην Ιαπωνία, όμως «προφανώς αυτό είναι σημαντικότερο».