Aυτή την 9η Μαΐου στην Μόσχα, όλα ήταν λίγο μικρότερα και πιο σύντομα: Φανερά μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν η στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για την «Ημέρα της Νίκης» κατά του Ναζισμού. Η ανάπτυξη των στρατευμάτων ήταν μάλλον μικρή: Τα σύγχρονα άρματα μάχης βρίσκονται άλλωστε στην Ουκρανία για τις ανάγκες του πολέμου. Δεν πραγματοποιήθηκε επίσης η «Πορεία του Αθάνατου Συντάγματος»-η παραδοσιακή παρέλαση των πολιτών με πορτρέτα συγγενών τους που χάθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σημάδια της πίεσης που δέχεται αυτή τη στιγμή η Ρωσία στον πόλεμο.
Η 9η Μαΐου είναι μια σημαντική γιορτή για τους Ρώσους. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου 27 εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες έχασαν και κάποιον δικό τους. Οι περιορισμένες σε έκταση εκδηλώσεις, οδήγησαν πολλούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι ο Πούτιν θέλει εφέτος να κρύψει την αποτυχία στην Ουκρανία. Σε αντίθεση με ό,τι ήλπιζε, ωστόσο, ο Πούτιν δεν μπόρεσε να γιορτάσει καμία μεγάλη στρατιωτική επιτυχία στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου.
Ακόμη πιο σημαντικό για τον Πούτιν ήταν πώς δεν ήταν μόνος στις εξέδρες. Ήθελε να δείξει ότι δεν είναι τελείως απομονωμένος διεθνώς. Σε αντίθεση με ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί, αρκετοί ξένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ήταν καλεσμένοι και παρακολούθησαν την παρέλαση: Ήταν οι πρόεδροι από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν, της Κιργιζίας, του Ουζμπεκιστάν και της Αρμενίας. Πάνω απ’ όλα, πρόκειται για κράτη που εξαρτώνται πολύπλευρα από τη Ρωσία
Οι «εκπλήξεις» της παρέλασης
Η παρέλαση επιφύλαξε κι άλλες εκπλήξεις. Πρώτα απ’ όλα, δεν πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η αεροπορική επίδειξη πάνω από την Κόκκινη Πλατεία. Πέρυσι, η αεροπορική επίδειξη είχε ματαιωθεί λόγω «δυσμενών καιρικών συνθηκών», αν και εκείνη την ημέρα ο ήλιος έλαμπε πάνω από τη Μόσχα. Προς το παρόν, ούτε το Κρεμλίνο ούτε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχουν αναφέρει τον λόγο της ματαίωσης αυτής.
Η μεγαλύτερη έκπληξη, ωστόσο, αφορά την παρέλαση των στρατιωτικών οχημάτων: στις 9 Μαΐου, με εξαίρεση ένα μόνο T-34-85 που άνοιξε την παρέλαση δεν εμφανίστηκαν τανκς να κινούνται κατά μήκος της πλατείας. Ούτε T-72 ή T-90, ούτε καν τα T-14 “Armata”.
Δεν παρήλασαν ούτε τα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς Bmp, Bmd ή Btr τύπου AIFV (εκτός από δύο) Δεν έκαναν επίσης την εμφάνισή τους ούτε οχήματα που μεταφέρουν Συστήματα Πολλαπλής Εκτόξευσης Ρουκετών ,όπως τα «Tornado-Gs», και ούτε τα Αυτοκινούμενα οβιδοβόλα MSTA-S (2S19). Ούτε εκτοξευτές πυραύλων Tos, ούτε το BMPT-72 «Terminator” ή το «Kurganets-25», που επίσης έλειπαν πέρυσι. Ούτε drones διαφόρων τύπων που μεταφέρονται με φορτηγά. Επίσης απουσίαζαν διάφορα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος όπως το Buk-M3, το Pantsir (στις διάφορες εκδόσεις) ή το Tor-M2. Όσοι παρακολούθησαν την παρέλαση είδαν μόνο τα πολύ διάσημα πυραυλικά συστήματα S-400 και οχήματα μεταφοράς βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς «Iskander-M» και μερικά μοναχικά «Bumerang» .
Αν η περσινή παρέλαση χαρακτηρίστηκε «ήσσονος σημασίας» λόγω της απουσίας αεροσκαφών και κάποιων στρατιωτικών μέσων, η φετινή παρέλαση θα μείνει ίσως στη μνήμη των Ρώσων ως η λιγότερο «πλούσια» από το 2008, τη χρονιά που στην Κόκκινη Πλατεία, κατ’ εντολήν του Κρεμλίνου, τα βαρέα οχήματα του ρωσικού στρατού πήραν μέρος για πρώτη φορά.
Όλα αυτά κλονίζουν την αίσθηση της Ρωσίας ότι είναι μεγάλη δύναμη και βάζει τον Πούτιν σε μπελάδες για εξηγήσεις. Από τη μια πλευρά, πρέπει να εξηγήσει στους δικούς του γιατί οι Ουκρανοί αδερφοί είναι ξαφνικά ο εχθρός. Αυτός είναι ο λόγος που ο αρχηγός του Κρεμλίνου υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η Ουκρανία έγινε «όμηρος» των δυτικών κρατών που ήθελαν να καταστρέψουν τη Ρωσία. «Στόχος τους είναι (…) η διάλυση και η καταστροφή της χώρας μας».
Στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μόλις και μετά βίας μίλησε για την κατάσταση στο μέτωπο. Αντίθετα, έκανε λόγο για έναν «πραγματικό πόλεμο που διεξάγει η Δύση εναντίον της πατρίδας»
Η εφετινή 9η Μαΐου αφήνει μια εικόνα του ρωσικού στρατού που αποδυναμώνεται και είναι πιο νευρικός απέναντι στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε να δείξει στους Ρώσους μια κανονικότητα που δεν υπάρχει όμως από την αρχή του πολέμου.