Η Βρετανική κυβέρνηση επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι δοκιμές σε ζώα για συστατικά που βρίσκονται σε προϊόντα μακιγιάζ, παρά την απαγόρευση που είχε επιβληθεί πριν από 25 χρόνια.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από προσφυγή της ομάδας ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων, Cruelty Free International (CFI), έκρινε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση ενεργεί νόμιμα.
Περισσότερα από 80 brand ειδών μακιγιάζ δήλωσαν απογοήτευση από την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης, με μεγάλες εταιρείες παραγωγής προϊόντων μακιγιάζ και καλλυντικών, όπως η Unilever, η Body Shop και η Boots να την επικρίνουν. Τα περισσότερα brand, έχουν από καιρό ξεκινήσει εκστρατεία για τον τερματισμό των δοκιμών σε ζώα.
Ο Κρίστοφερ Ντέιβις, διευθυντής των δράσεων ακτιβισμού και βιωσιμότητας στο Body Shop, δήλωσε ότι θα “διεξάγει σθεναρή εκστρατεία” κατά των αλλαγών.
“Το να επιτραπούν οι δοκιμές σε ζώα για καλλυντικά θα ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν υποστηρίξει εκστρατείες για τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης πρακτικής”, δήλωσε στο BBC μετά την απόφαση.
Η Δρ Τζούλια Φέντεμ, επικεφαλής του κέντρου ασφάλειας και περιβαλλοντικής διασφάλισης της Unilever – μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών στον κόσμο – δήλωσε ότι οι δοκιμές ασφαλείας που απαιτούνται στο πλαίσιο της νέας πολιτικής είναι “περιττές” και ότι μπορούν να διεξαχθούν χωρίς τη συμμετοχή ζώων.
Έδιναν άδειες παρά την απαγόρευση
Οι δοκιμές σε ζώα για το μακιγιάζ και τα συστατικά του, είχαν απαγορευτεί πλήρως στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1998. Επιτρεπόταν μόνο εάν τα οφέλη από την έρευνα υπερτερούσαν της ασφάλειας των ζώων, έναντι της ασφάλειας των ανθρώπων.
Ωστόσο αποκαλύφθηκε ότι ήδη από το 2019 η κυβέρνηση εξέδιδε άδειες για δοκιμές σε ζώα σε συστατικά καλλυντικών σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τα χημικά, τους οποίους διατήρησε παρά την αποχώρηση από την ΕΕ το 2020. Δεν είναι γνωστό πόσες τέτοιες άδειες εκδόθηκαν ή σε ποιον.
Το 2020 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) αποφάσισε ότι οι εταιρείες έπρεπε να δοκιμάζουν ορισμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά σε ζώα για να διασφαλίσουν ότι ήταν ασφαλή για τους εργαζόμενους που τα παρασκευάζουν.
Όμως, δεν μπορούν ακόμη να διεξάγουν δοκιμές σε ζώα για να ελέγξουν την ασφάλεια του μακιγιάζ για τους καταναλωτές.
Τα εισπνέουν ή τα καταπίνουν
Η δοκιμή χημικών ουσιών που βρίσκονται σε foundation και concealers περιλαμβάνει τον εξαναγκασμό αρουραίων να τις εισπνεύσουν ή να τις καταπιούν.
Ένα από τα συστατικά που τεστάρονται σε ζώα περιλαμβάνουν το homosalate – ένα σύνηθες αντηλιακό συστατικό που χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά make up και προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας.
Σε χαμηλές δόσεις το homosalate είναι ασφαλές, αλλά σε υψηλότερες συγκεντρώσεις τα στοιχεία για τις επιπτώσεις του στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ασαφή.
naftemporiki.gr