Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε ότι η Ευρώπη έχει παγκόσμια ευθύνη πέρα από τα σύνορά της «επειδή η ευημερία της Ευρώπης δεν μπορεί να διαχωριστεί από την ευημερία του υπόλοιπου κόσμου». Ο κόσμος του 21ου αιώνα «θα είναι πολυπολικός, ήδη είναι», δήλωσε. Στη συνέχεια ανέδειξε τρία διδάγματα για την ΕΕ: «Πρώτον, το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια μας. Δεύτερον, όσο πιο ενωμένη είναι η Ευρώπη, τόσο πιο εύκολο θα είναι να εξασφαλίσουμε ένα καλό μέλλον για εμάς. Και τρίτον, θα πρέπει να θέσουμε στην ατζέντα μας όχι λιγότερη, αλλά περισσότερη διαφάνεια και περισσότερη συνεργασία.»
Για να εξασφαλιστεί η θέση της Ευρώπης στον κόσμο του αύριο, η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, δήλωσε ο καγκελάριος. «Χρειαζόμαστε μια γεωπολιτική ΕΕ, μια διευρυμένη και μεταρρυθμισμένη ΕΕ και μια ΕΕ ανοιχτή στο μέλλον».
Σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, είπε ότι «η ΕΕ πρέπει τώρα να χαράξει πορεία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Μια ευημερούσα, δημοκρατική, ευρωπαϊκή Ουκρανία είναι η σαφέστερη απόρριψη της ιμπεριαλιστικής, ρεβιζιονιστικής και παράνομης πολιτικής του Ρώσου προέδρου Πούτιν».
Σε έναν κόσμο με διαφορετικούς πόλους οι χώρες του παγκόσμιου Νότου είναι σημαντικοί εταίροι, συνέχισε ο καγκελάριος. Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί την επισιτιστική ασφάλεια και τη μείωση της φτώχειας, καθώς και να τηρήσει τις υποσχέσεις της για δράση για τη διεθνή προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, ο καγκελάριος δήλωσε ότι «μια έντιμη πολιτική διεύρυνσης υλοποιεί τις υποσχέσεις της – πρωτίστως προς τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων». Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ασκήσει πιέσεις για την επέκταση της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία σε περισσότερα θέματα εξωτερικής πολιτικής και φορολογίας.
Μιλώντας για τη μετανάστευση και το άσυλο, είπε, «είμαστε ενωμένοι στον στόχο της καλύτερης διαχείρισης και ρύθμισης της παράτυπης μετανάστευσης, χωρίς να προδίδουμε τις αξίες μας». Σε πολλά μέρη της Ευρώπης, εργαζόμενοι από τρίτες χώρες είναι απαραίτητοι, συνέχισε ο καγκελάριος, τονίζοντας ότι αν η Ευρώπη συνδέσει την κανονική μετανάστευση με το αίτημα οι χώρες καταγωγής και διέλευσης να δεχθούν να επιστρέψουν όσοι δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη, «τότε όλες οι πλευρές θα ωφεληθούν».
Αντιδράσεις των ευρωβουλευτών
Απαντώντας στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του κ. Σολτς, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν θάρρος από τους ηγέτες της Ευρώπης για να οδηγηθεί η ΕΕ προς το μέλλον και κάλεσαν τον Γερμανό καγκελάριο να πιέσει για να συνταχθεί Συνέλευση για την αναθεώρηση των θεμελιωδών κειμένων της ΕΕ πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024. Αρκετοί ευρωβουλευτές απαίτησαν τη συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας απέναντι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας μέχρι να εξασφαλιστεί μια δίκαιη ειρήνη, ενώ άλλοι επέκριναν τη Γερμανία για την καθυστέρηση στην παροχή στήριξης στην Ουκρανία, όπως και την ΕΕ για την διοχέτευσή περισσότερων χρημάτων στη βιομηχανία όπλων.
Ορισμένοι ευρωβουλευτές τόνισαν τη σημασία της καταπολέμησης των οικονομικών επιπτώσεων που προκάλεσε η ρωσική επίθεσης στην Ουκρανία στους Ευρωπαίους πολίτες και ορισμένοι ζήτησαν νέα νομοθεσία για τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς και μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ για τη διασφάλιση δίκαιων τιμών. Ορισμένοι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης και ζήτησαν περισσότερες επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς, ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να ηγηθεί των τεχνολογικών καινοτομιών.