Skip to main content

O Κάρολος αρχηγός κράτους στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες – «Είναι παραλογισμός»

REUTERS/Matthew

Η στέψη του νέου Βρετανού βασιλιά, άναψε πάλι την συζήτηση στις χώρες της Καραϊβικής, που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία

Στα περισσότερα βασίλεια της Κοινοπολιτείας – τις χώρες στις οποίες ο Κάρολος είναι μονάρχης – η συζήτηση για το αν θα πρέπει να περάσουν σε καθεστώς δημοκρατίας είναι ένα υπαρκτό ζήτημα εδώ και χρόνια.

Στην Καραϊβική, όπου 15 χώρες βρίσκονται «υπό τη σκέπη» του εκάστοτε Βρετανού βασιλιά, η στέψη του Καρόλου άναψε και πάλι την συζήτηση, με το πρωθυπουργό του Αγίου Βικέντιου και των Γρεναδίνων, λίγες ώρες μετά την λαμπρή τελετή να δηλώνει, ότι η ύπαρξη ενός Βρετανού μονάρχη ως αρχηγού του κράτους του είναι «ένας παραλογισμός», τον οποίο  θα ήθελε «να τερματίσει όσο ζει».

Μιλώντας στο BBC  ο Δρ Ραλφ Γκονσάλβες δήλωσε ότι η τρέχουσα συνταγματική κατάσταση προσβάλλει τον λαό του, και ότι η χώρα του επιθυμεί έναν πρόεδρο “που θα επιλέγεται από τις δικές μας συνταγματικές διαδικασίες”.

Ο πρωθυπουργός του Αγίου Κιτς και Νέβις, Δρ.Τέρενς Ντριου , από την πλευρά του, ανέφερε  ότι η χώρα του «δεν θα είναι ποτέ εντελώς ελεύθερη» όσο ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ παραμένει αρχηγός του κράτους και ότι θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το αν το έθνος θα πρέπει να γίνει δημοκρατία κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του.

Μέσα στον τελευταίο χρόνο, οι πολιτικοί ηγέτες στις Μπαχάμες, το Μπελίζ, τη Γρενάδα, τη Τζαμάικα, τον Άγιο Κιτς και Νέβις και την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να αναθεωρήσουν το στάτους των χωρών  τους ως συνταγματικές μοναρχίες.

Τα δημοψηφίσματα

Το 2009, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες διεξήγαγαν δημοψήφισμα για να αποφασίσουν αν θα μεταβούν σε δημοκρατία. Το 45% των ψηφοφόρων επέλεξαν να αντικαταστήσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ με έναν τελετουργικό πρόεδρο – ποσοστό υπολειπόμενο κατά πολύ του απαιτούμενου   των δύο τρίτων.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 15 χώρες όπου ο βασιλιάς είναι αρχηγός κράτους, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες είναι μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται περισσότερο στο να γίνει δημοκρατία, με ποσοστό 63% έναντι 34%.

Ο  Γκονσάλβες δήλωσε ότι θα ήθελε να προσπαθήσει ξανά. “Δεν ξέρω αν θα συμβεί. Αλλά το ελπίζω. Αν δεν συμβεί, θα στηρίξω κάποιον αλλον για να το κάνει “, δήλωσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα καλωσόριζε μια συγγνώμη τόσο από τον βασιλιά Κάρολο όσο και από τη βρετανική κυβέρνηση για την δουλεία .

Σε ανακοίνωσή του, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ανέφερε ότι η απόφαση για τη μετάβαση στη δημοκρατία «είναι καθαρά θέμα που πρέπει να αποφασίσει κάθε χώρα μέλος», και ότι συμμετέχουν σε μια ανεξάρτητη μελέτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ της βρετανικής μοναρχίας και του δουλεμπορίου κατά τον 17ο και 18ο αιώνα.

Να σημειωθεί ότι, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – από έναν παγκόσμιο πληθυσμό οκτώ δισεκατομμυρίων – ζουν στις 56 χώρες της Κοινοπολιτείας.

naftremporiki.gr