Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι το ξεκάθαρο φαβορί στις εκλογές στην Τουρκία. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο υποψήφιος έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, εμφανίζεται όλο και περισσότερο ως ο μεγάλος νικητής στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο υποψήφιος της «Εθνικής Συμμαχίας» της αντιπολίτευσης έχει μεγάλες πιθανότητες να νικήσει, ιδιαίτερα μετά και την απόφαση του φιλο-Κουρδικού HDP να καλέσει τους Κούρδους (20% του πληθυσμού), να ψηφίσουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν πανικοβάλει το καθεστώς Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να αποκαλέσει «μεθύστακα» τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Κατηγόρησε μάλιστα για άλλη μια φορά τον Κιλιτσντάρογλου για συνεργασία με «τρομοκράτες», λόγω της ψήφου των Κούρδων. Και φυσικά κατά την προσφιλή προεκλογική τακτική ,ο Ερντογάν υποσχέθηκε να αυξήσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπτωση εκλογικής νίκης.
Εκτός από το «καρότο» του Τούρκου προέδρου, οι οπαδοί του δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν το «ραβδί» εναντίον των αντιπάλων. Εξαγριωμένοι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος AKP ανάγκασαν τον αντιπολιτευόμενο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, να ακυρώσει συγκέντρωση στο Ερζερούμ, καθώς έσπασαν με πέτρες τα τζάμια λεωφορείου που μετέφερε συνεργάτες του.
Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δεν δίστασε μάλιστα να αποκαλέσει «προβοκάτορα» τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Την ανησυχία που επικρατεί στην παράταξη Ερντογάν για το αποτέλεσμα της Κυριακής, φανέρωσε άλλωστε και ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είπε ότι σε περίπτωση ήττας, η κυβέρνηση θα το παραδεχτεί. «Θα δεχτούμε ό,τι αποφασίσει ο κόσμος», είπε ο Τσαβούσογλου στον τηλεοπτικό σταθμό Habertürk.
Εάν την Κυριακή ουδείς εκ των δύο μεγάλων αντιπάλων καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου. Από την καθιέρωση του προεδρικού συστήματος το 2018, ο Ερντογάν κρατάει στα χέρια του όλα τα ηνία της εξουσίας, παρακάμπτοντας εντελώς τη Βουλή. Πολλοί φοβούνται ότι η χώρα θα διολισθήσει τελείως στην απολυταρχία εάν κερδίσει ξανά ο Τούρκος πρόεδρος.
Αλλαγή με δημοκρατικά μέσα
Ο 74χρονος αρχηγός της αντιπολίτευσης, μιλώντας το Σαββατοκύριακο στην περιοχή Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες «να αλλάξουν την αυταρχική ηγεσία Ερντογάν, με δημοκρατικά μέσα».
Ο Κιλιτσντάρογλου έχει υποσχεθεί ότι αν νικήσει, θα επαναφέρει στην Τουρκία το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης. «Η αλλαγή του πολιτικού συστήματος δεν θα είναι εύκολη», παραδέχεται ο Μπερτίλ Οντέρ, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κοτς, στην Κωνσταντινούπολη.
Η επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα απαιτεί συνταγματική τροποποίηση και συνεπώς την πλειοψηφία τριών πέμπτων στο κοινοβούλιο. Η αντιπολίτευση θα πρέπει να αποσπάσει 360 έδρες σε σύνολο 600 και δεν είναι σίγουρο ότι θα το καταφέρει στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται επίσης την Κυριακή. Παρόλα αυτά, ο Κιλιτσντάρογλου εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα το πετύχει. «Όσοι υποστηρίζουν την επιστροφή στο ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα θα έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο» τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα.
Ο Κιλιτσντάρογλου που είναι και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP εκτιμά μάλιστα ότι την πρότασή του θα στηρίξουν και βουλευτές του AKP του Ερντογάν. «Θα το υπερψηφίσουν και οι βουλευτές του κόμματος ΑΚP γιατί είδαν ότι τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα να ασχοληθούν με την πολιτική», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας. «Θα φέρουμε αληθινή δημοκρατία στην Τουρκία. Μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική Τουρκία», πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου,
«Δώρο στην παγκόσμια πολιτική»
Εκτός από την επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, ο Κιλιτσντάρογλου θέλει επίσης να ενισχύσει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό με άμεση απομάκρυνση από το «τουρκικό οικονομικό μοντέλο» του Ερντογάν και να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση. «Μια δημοκρατική αλλαγή στην κυβέρνηση θα ήταν επίσης ένα δώρο στην παγκόσμια πολιτική», τόνισε. Επέκρινε τις δηλώσεις κυβερνητικών πολιτικών που δεν διστάζουν να χαρακτηρίζουν την ενδεχόμενη νίκη της αντιπολίτευσης ως «πραξικόπημα». Αυτό «δείχνει ότι δεν πιστεύουν στη δημοκρατία», είπε. «Ό,τι και να κάνουν, η φωνή του κόσμου θα ακουστεί και πρέπει να το αποδεχτούν».
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Εκρηκτικό το κλίμα πριν τις εκλογές με «πυρά» και προσωπικές επιθέσεις