Skip to main content

Μαίνονται οι πυρκαγιές στον δυτικό Καναδά – Σχεδόν 30.000 εκτοπισμένοι

Εδώ και μερικά χρόνια, ο δυτικός Καναδάς έχει χτυπηθεί επανειλημμένα από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, η ένταση και η συχνότητα των οποίων επιτείνονται από την κλιματική αλλαγή.

Τις 30.000 πλησιάζει πλέον ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στον δυτικό Καναδά, κατάσταση «άνευ προηγουμένου» σε αυτή την περίοδο του έτους. Το Σάββατο, οι αρχές στην επαρχία Αλμπέρτα αναγκάστηκαν να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και διέταξαν την εσπευσμένη απομάκρυνση κάπου 25.000 κατοίκων. Την Κυριακή το απόγευμα παρέμεναν ενεργές 107 πυρκαγιές σε δάση και εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση σε όλη την επαρχία, εκ των οποίων 28 δεν ελέγχονταν από τους πυροσβέστες.

«Είχαμε κάποιες ελαφριές βροχές κατά τόπους, στο νότιο τμήμα της επαρχίας», εξήγησε η Κρίστι Τάκερ, εκπρόσωπος των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας της επαρχίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Κυριακή στην Έντμοντον. «Αυτό επέτρεψε στους πυροσβέστες να επιχειρήσουν πιο επιθετικά σε κάποιες ζώνες όπου δεν είχαν μπορέσει να προσεγγίσουν, εξαιτίας της ακραίας συμπεριφοράς των πυρκαγιών», πρόσθεσε η ίδια, εκφράζοντας ανακούφιση για αυτή την «καλή είδηση».

Όμως αυτή η νηνεμία «δυστυχώς» δεν αφορά το βόρειο τμήμα της επαρχίας, όπου οι συνθήκες παραμένουν πολύ δύσκολες, τόνισε η κ. Τάκερ.

Στον αγώνα εναντίον των πυρκαγιών, οι αρχές δίνουν έμφαση στις κατοικημένες περιοχές. Η Ντρέιτον Βάλεϊ, πόλη 7.000 κατοίκων στην Αλμπέρτα, περίπου 140 χιλιόμετρα δυτικά της Έντμοντον, ήταν ανάμεσα στις κοινότητες που εκκενώθηκαν. Στη Φοξ Λέικ, στη βόρεια Αλμπέρτα, οι φλόγες απανθράκωσαν 20 σπίτια, κατάστημα και αστυνομικό τμήμα. Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με πλεούμενα και ελικόπτερα. Οι συνθήκες παραμένουν ασταθείς και, σύμφωνα με τις αρχές, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς η έκταση των ζημιών επί του παρόντος. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο καπνός και οι συνθήκες μας εμποδίζουν να εκτιμήσουμε πλήρως τις υλικές ζημιές», εξήγησε ο Κόλιν Μπλερ, της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην Αλμπέρτα.

Η συγκεκριμένη καναδική επαρχία, η παραγωγή πετρελαίου της οποίας συγκαταλέγεται στις υψηλότερες παγκοσμίως, «γνωρίζει θερμή και ξηρή άνοιξη και με τόση ξεραμένη βλάστηση, αρκούν μερικές σπίθες για να ξεσπάσουν πυρκαγιές αληθινά τρομακτικές», δήλωνε προχθές Σάββατο η πρωθυπουργός της επαρχίας Ντανιέλ Σμιθ.

Δυο δασικές πυρκαγιές που παραμένουν εκτός ελέγχου στη γειτονική Βρετανική Κολομβία ανάγκασαν επίσης πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και οι αρχές προειδοποίησαν πως περιμένουν ότι ισχυροί άνεμοι μπορεί να τις γιγαντώσουν τα επόμενα 24ωρα. Πυροσβέστες από το Οντάριο και το Κεμπέκ έφθασαν στην επαρχία κι αναπτύχθηκαν σε διάφορα μέτωπα.

Εδώ και μερικά χρόνια, ο δυτικός Καναδάς έχει χτυπηθεί επανειλημμένα από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, η ένταση και η συχνότητα των οποίων επιτείνονται από την κλιματική αλλαγή. Πέρα από τις καταστροφικές πλημμύρες που υπέστη, η Βρετανική Κολομβία δοκιμάστηκε επίσης, πριν από δυο χρόνια, από τις συνέπειες «θόλου ζέστης», που είχε χαρακτηριστεί «ιστορικός»· είχε στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους κι είχε ακολουθηθεί από εκτεταμένες πυρκαγιές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP