Στα τέλη του περασμένου έτους, μετά από μια ιλιγγιώδη άνοδο στη βρετανική πολιτική σκηνή, που την όρισε επικεφαλής της ατζέντας της Μετανάστευσης, του Εγκλήματος και της Εθνικής Ασφάλειας, η Σουέλα Μπρέιβερμαν αποκάλυψε την πολιτική της φαντασίωση.
«Θα ήθελα πολύ να (δω) ένα πρωτοσέλιδο της The Telegraph με ένα αεροπλάνο να απογειώνεται για τη Ρουάντα», είπε η υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενη στις προσπάθειές της να απελάσει μαζικά αιτούντες άσυλο προς το έθνος της Κεντρικής Αφρικής. «Αυτό είναι το όνειρό μου. Αυτή είναι η εμμονή μου» τόνισε.
Η αυτοαποκαλούμενη «εμμονή» της με τον περιορισμό της μετανάστευσης – και η εμπρηστική ρητορική που συχνά χρησιμοποιεί – έχει πυροδοτήσει έντονη κριτική από διεθνείς οργανισμούς, δικηγόρους, ομάδες δικαιωμάτων και πολλούς από τους συναδέλφους της, καθιστώντας την αναμφισβήτητα ένα πρόσωπο που διχάζει, όπως σχολιάζει σε ρεπορτάζ του το CNN.
Αλλά μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος και των βασικών αρχιτεκτόνων του Brexit, είναι μία σταρ. Ένα άτομο που είναι έτοιμο να πει και να κάνει τα πιο αμφιλεγόμενα, μη πολιτικά ορθά πράγματα, χωρίς να υπολογίζει την κριτική και το πολιτικό κόστος.
Η καταγωγή της
Δεν είναι η μόνη με σκληρές θέσεις. Δεν είναι η μόνη που μιλάει για «εισβολή» μεταναστών στην χώρα, οι οποίοι «έχουν αξίες που έρχονται σε αντίθεση με τις δικές μας». Αυτό που εκπλήσσει όμως είναι πως η ίδια είναι κόρη μεταναστών. Η μητέρα της Ούμα Πιλάι και ο πατέρας της Κρίστι Φερνάντες είναι ινδικής καταγωγής και μετανάστευσαν και οι δύο στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, από τον Μαυρίκιο και την Κένυα αντίστοιχα.
«Είναι η αιχμή του λαϊκιστικού, ριζοσπαστικού δεξιού στελέχους στο Συντηρητικό Κόμμα», λέει στο CNN ο Τιμ Μπέιλ, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο και συγγραφέας πολιτικών βιβλίων. Το γεγονός ότι είναι κόρη μεταναστών μπορεί να ακόυγεται παράδοξο, αλλά ίσως της το κάνει πιο εύκολο να επιτεθεί με δριμείς εκφράσεις, χωρίς να χαρακτηριστεί ρατσίστρια. «Κατά κάποιο τρόπο, αυτό της επιτρέπει να πει αυτό που ορισμένοι Συντηρητικοί βουλευτές θα θεωρούσαν ανείπωτο».
Δεν περιορίζει τα βέλη της στους μετανάστες. Δανείζεται ρητορική από την αμερικανική υπερσυντηρητική δεξιά όταν επικρίνει την κουλτούρα «woke», τα δικαιώματα των τρανς και τους διαδηλωτές για το κλίμα.
Οι αντιφάσεις
Η Μπρέιβερμαν βρίθει από αντιφάσεις. Ήταν εν ενεργεία δικηγόρος πριν μπει στην πολιτική, αλλά έχει επιδείξει πλήρη αδιαφορία για το εάν ο εμβληματικός νόμος της για τη μετανάστευση συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.
Και ενώ ευαγγελίζεται τα οφέλη του Brexit και έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια μανιώδης γαλλόφιλη, που μιλούσε στα γαλλικά όταν συναντούσε τον ομόλογό της στο Παρίσι. Μάλιστα έχει πει ότι ερωτεύτηκε τη Γαλλία ενώ σπούδαζε στο διάσημο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, εκμεταλλευόμενη το… πρόγραμμα Erasmus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Brexit σήμανε το τέλος του Erasmus για τους Βρετανούς φοιτητές.
Επόμενος στόχος της; Δεν κρύβει ότι αυτός έχει να κάνει με την είσοδό της κάποια στιγμή στο Νο 10 της Ντάουνινγ Στριτ.