Η οργή του επικεφαλής της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος απείλησε χθες να αποσύρει τις δυνάμεις του στο Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου, εκτοξεύοντας παράλληλα ύβρεις κατά του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ, κλιμακώνει την αντιπαράθεση ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την μισθοφορική εταιρείακαι θέτει εμπόδια στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όμως τι σημαίνουν στην πράξη οι οργισμένες δηλώσεις του Πριγκόζιν; Πιθανότατα ότι το Μπαχμούτ δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, απαντάει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).
Κάνοντας λόγο για «απτή απόγνωση» από την πλευρά του Πριγκόζιν, οι αναλυτές του αμερικανικού think tank εκτιμούν ότι οι χθεσινές δηλώσεις του αποτελούν ένα σημάδι ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας «έχει υποβαθμίσει την επίθεση στο Μπαχμούτ, δίνοντας προτεραιότητα στην προετοιμασία της άμυνας έναντι της αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης».
«Η απτή απόγνωση του Πριγκόζιν στα βίντεο, ένα από τα οποία δείχνει τα πτώματα των νεκρών μαχητών της Wagner, σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή τόνου στις συνεχείς εκκλήσεις του για περισσότερη υποστήριξη από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στη Wagner στο Μπαχμούτ», αναφέρεται στην εκτίμηση του ISW. «Ο ορατός και σπλαχνικός θυμός του υποδηλώνει ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πιθανότατα έχει υποβαθμίσει το Μπαχμούτ και έχει μετατοπίσει την επιχειρησιακή εστίαση αλλού στο πεδίο, με τρόπους που μπορεί να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ικανότητα της Wagner να λειτουργεί αποτελεσματικά».
Το think tank πρόσθεσε ότι παρά τον αγώνα για στρατιωτική βοήθεια, ο Πριγκόζιν δεν έχει δείξει «προθυμία» να υποχωρήσει από τις προσπάθειές του να καταλάβει το Μπαχμούτ. Το ISW είχε εκτιμήσει προηγουμένως ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν σταδιακά κέρδη στην περιοχή, αλλά η πρόοδος έχει αρχίσει να επιβραδύνεται.
Οι δυνάμεις του Πριγκόζιν έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια της Ρωσίας από το περασμένο καλοκαίρι να καταλάβει την βιομηχανική πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, όπου δίνεται η μεγαλύτερη και πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία, μέχρι τώρα. Οι συγκρούσεις για την πόλη έχουν συνδεθεί με τις βαριές απώλειες και τις μικρές προόδους στο έδαφος.
Ο άλλοτε στενός σύμμαχος του Πούτιν άρχισε πρόσφατα να διακόπτει τους δεσμούς του και με την ηγεσία του Κρεμλίνου, συχνά επικρίνοντας δημόσια τις πολιτικές του στρατού και επαινώντας την επιτυχία της Wagner συγκριτικά με των στρατευμάτων της Μόσχας στην 14μηνη εισβολή στην Ουκρανία.