Skip to main content

Ουκρανία: Βιντεοπαιχνίδια που σκοτώνουν

REUTERS/Anna Kudriavtseva

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ήδη τηλεκατευθυνόμενα όπλα στο μέτωπο.

Τηλεκατευθυνόμενα drones, τεχνητή νοημοσύνη, ακόμη και… κονσόλες παιχνιδιών. Ο πόλεμος  στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο «σύγχρονος». Και μια από τις πιο σημαντικές ιδέες πίσω από τον σύγχρονο πόλεμο είναι να εκτεθούν όσο το δυνατόν λιγότεροι στρατιώτες σε μεγάλο κίνδυνο.

Μετά τις απόπειρες επίθεσης με drones, ακόμη και στο Κρεμλίνο, αλλά και στο Κίεβο, άλλο ένα  τεχνολογικό «εργαλείο», αρχικά σχεδιασμένο για πολιτικούς σκοπούς, προσαρμόζεται στις στρατιωτικές ανάγκες των κρατών.

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ήδη τηλεκατευθυνόμενα όπλα στο μέτωπο. Με τηλεχειριστήριο μιας κονσόλας παιχνιδιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για το «Shablia» (Ξίφος). Είναι μια τηλεκατευθυνόμενη πλατφόρμα με  την οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε πυργίσκους διάφορα όπλα – κυρίως πολυβόλα και αντιαρματικά συστήματα. Χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη στρατηγικά σημαντικών περασμάτων και κτηρίων, όπως προκύπτει από μια ανάρτηση βίντεο της «TPO Media», σε συνεργασία με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το βίντεο δείχνει πώς το Shablia μπορεί να λειτουργήσει σε μια αποστολή στην πρώτη γραμμή. Είναι εξοπλισμένο με πολυβόλο MG PK. Αυτό μπορεί να ελεγχθεί με τηλεχειριστήριο, από απόσταση έως και 500 μέτρων από το Shablia.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1653139857122664482?s=20

Η φορητή κονσόλα έχει αναπτυχθεί πάντως από την αμερικανική εταιρεία Valve και ονομάζεται Steam Deck. Οι λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών, χρησιμοποιούν συνήθως την κονσόλα αυτή για παίξουν παιχνίδια με πλούσια γραφικά από τη βιβλιοθήκη Steam. Η αρχιτεκτονική λογισμικού του Steam Deck είναι ανοιχτή σε εναλλακτικό λογισμικό και λειτουργικά συστήματα. Είναι δηλαδή, πολύ ευέλικτη στη χρήση για τους προγραμματιστές, με αποτέλεσμα να αξιοποιείται από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Η αμερικανική εταιρεία Valve δεν έχει πάντως σχολιάσει ακόμη τη χρήση του Steam Deck.

«Βιντεοπαιχνίδι σκοποβολής»

Το οπλικό σύστημα «Shablia» κάνει ήδη τον γύρο του Διαδικτύου καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου δείχνουν συνεχώς τη «δημιουργική» τους πλευρά, όταν επιλέγουν το τηλεχειριστήριο. Το «Shablia» άρχισε να σχεδιάζεται από τους Ουκρανούς, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Εκείνη την εποχή, η οργάνωση «People`s Project» και ο ουκρανικός στρατός, άρχισαν να συγκεντρώνουν χρήματα για την ανάπτυξη πλατφόρμας.

Οι τηλεκατευθυνόμενοι πυργίσκοι λειτουργούν τόσο στη μάχη όσο και για τον εντοπισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πετούν χαμηλά. Μέσω του Steam Deck ο χειριστής εκτοξεύει στη συνέχεια βολές από απόσταση, αποφεύγοντας έτσι να καταλήξει στο στόχαστρο των εχθρικών πυρών χάρη και σε μια κάμερα web που εμφανίζεται σε ροή στην οθόνη αφής της συσκευής. Ο στρατιώτης, κρυμμένος στα χαρακώματα, είναι σαν να παίζει  ένα βιντεοπαιχνίδι σκοποβολής. «Αυτή η συσκευή σώζει ζωές γιατί ο στρατός δεν εκτίθεται στα πυρά», εξηγούν οι  Ουκρανοί μαχητές στο βίντεο επίδειξης που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο οποίο φαίνεται ένα παραδοσιακό σοβιετικό πολυβόλο Pulemyot Kalashnikova (Pkt).

Αμελητέο κόστος

Ένα άλλο όφελος είναι το αμελητέο κόστος: Μόλις 400 δολάρια για κάθε μονάδα. Η καινοτομία, ωστόσο, είναι η ασυνήθιστη χρήση του μικρού υπολογιστή, που έχει σχεδιαστεί ως πλατφόρμα για βιντεοπαιχνίδια.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η τέχνη του πολέμου είναι συνυφασμένη με τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Στα πυρηνικά υποβρύχια του  Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, για παράδειγμα, δεν είναι ασυνήθιστο να συναντήσει κανείς τα τηλεχειριστήρια Xbox 360. Είναι μια εναλλακτική και φθηνότερη λύση που επιτρέπει στον κυβερνήτη να κατευθύνει με ακρίβεια το ηλεκτρονικό περισκόπιο των υποβρυχίων κλάσης Virginia. Το κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας joypad της Microsoft επιλέχθηκε επίσης από την Boeing για το πυροβόλο λέιζερ Helmd, το οποίο σύντομα θα παραδοθεί στον αμερικανικό στρατό.