Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε γνωστοποίησε ότι οι συνομιλίες για μια πιθανή δωρεά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία προχωράνε. Εντούτοις ο Ολλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι ως προς αυτό δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
Απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έχοντας δίπλα του τον Ζελένσκι και τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρο, ο Ρούτε είπε: «Αναφορικά με τα F-16, δεν υπάρχουν ταμπού».
«Συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας, το Βέλγιο, άλλους, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, για να καταλήξουμε κάπου. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί», ανέφερε.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο Ζελένσκι ζήτησε εκ νέου από τη Δύση να προμηθεύσει το Κίεβο με σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και πρόσθεσε ότι είναι «σίγουρος πως σύντομα θα έχουμε αεροσκάφη».
Ο Ρούτε είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Ολλανδία θα εξετάσει κάθε είδους στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, εφόσον η βοήθεια αυτή δεν θα πυροδοτούσε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Ο ίδιος σήμερα ανέφερε ότι οι συζητήσεις για τα F-16 θα «πάρουν χρόνο» όπως και προηγούμενες συζητήσεις για τη δωρεά αρμάτων μάχης Leopard 2 και τεθωρακισμένων οβιδοβόλων.
«Αλλά αυτή τη στιγμή τα panzer-howitzers βρίσκονται στην Ουκρανία, (και) Leopard 2 παραδίδονται στην Ουκρανία», σημείωσε. «Επομένως, θα εργαστούμε με επιμέλεια πάνω σε αυτό, για τα F-16, και σαφώς υπάρχει υποστήριξη του κοινοβουλίου προς την κυβέρνηση για να εργαστούμε για αυτό».
Η Ολλανδία στηρίζει την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο του 2022. Η χώρα ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα αγοράσει μαζί με τη Δανία 14 άρματα μάχης Leopard 2, αξίας 165 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τα προσφέρει στο Κίεβο. Μέχρι στιγμής έχει δώσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια περίπου 1,2 δισεκ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντρ, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP επικαλούμενο πηγές.
Ο Ζελένσκι μετέβη στην έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη, το οποίο εξέδωσε τον Μάρτιο το ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, και ζήτησε την ίδρυση διεθνούς ειδικού δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης τασσόμενος υπέρ μίας «ευρείας δικαιοσύνης» και απορρίπτοντας την «υβριδική ατιμωρησία».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters