Skip to main content

Ρωσία: Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο Κρεμλίνο

Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS

Το Κρεμλίνο δεν έδωσε στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό περί αμερικανικής ανάμιξης.

Κατηγορίες κατά των ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας, όπως τη χαρακτηρίζει, του Βλαντίμιρ Πούτιν μέσω επίθεσης με drones εναντίον του Κρεμλίνου, εκτόξευσε η Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιλέγουν τους στόχους και η Ουκρανία απλά θέτει σε εφαρμογή τα αμερικανικά σχέδια. Δεν έδωσε στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό περί αμερικανικής ανάμιξης.

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη στο περιστατικό που συνέβη νωρίς χθες. Σε βίντεο διακρίνονται δύο ιπτάμενα αντικείμενα να πλησιάζουν το Κρεμλίνο και το ένα εξ αυτών να εκρήγνυται.

«Οι προσπάθειες να απαρνηθούν κάθε ευθύνη γι’ αυτό, τόσο στο Κίεβο όσο και την Ουάσιγκτον, είναι φυσικά απολύτως γελοίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες, για τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, δεν λαμβάνονται στο Κίεβο αλλά στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ συχνά επιλέγουν τους στόχους στους οποίους θα επιτεθεί η Ουκρανία, καθώς και τα μέσα με τα οποία θα γίνει η επίθεση.

«Αυτό συχνά υπαγορεύεται από την άλλη πλευρά του ωκεανού. Το γνωρίζουμε καλά και το έχουμε υπόψιν μας…Στην Ουάσιγκτον θα πρέπει να καταλάβουν ξεκάθαρα ότι το γνωρίζουμε».

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ανταπαντήσει, αλλά δεν έχει διευκρινίσει τι μορφή μπορεί να λάβει η απάντηση αυτή.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε πολλές επιλογές και η απάντηση, όταν έλθει, θα έχει εξεταστεί σοβαρά και θα είναι ισορροπημένη. Δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα αλλά ότι δεν είναι σε θέση να πει πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματά της.

Παράλληλα, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν σήμερα «εργάζεται στο Κρεμλίνο, σημειώνοντας ότι η ασφάλειά του θα «ενισχυθεί» μετά το χθεσινό περιστατικό.

Στη Χάγη ο Ζελένκσι: «Θα κάνουμε αυτόν τον πόλεμο τον τελευταίο»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη για τον πόλεμό του στην Ουκρανία, δήλωσε στο μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Χάγη, όπου εδρεύει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για ένα «πόλεμο που δεν θέλαμε, αλλά πρέπει να κάνουμε αυτόν τον πόλεμο τον τελευταίο – και θα τον κάνουμε».

Διαβάστε επίσης: 

Οι 3 θεωρίες για την επίθεση στο Κρεμλίνο