Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη για τον πόλεμό του στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Χάγη, όπου εδρεύει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).
«Όλοι θέλουμε άλλον Βλαντίμιρ στη Χάγη»
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Ρωσίας. Η Ρωσία, η οποία δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του, αρνείται ότι διέπραξε θηριωδίες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής της με την Ουκρανία, την οποία χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
«Όλοι θέλουμε να δούμε έναν άλλο Βλαντίμιρ εδώ στη Χάγη», είπε. «Αυτόν που αξίζει να του επιβληθούν κυρώσεις για τις εγκληματικές του ενέργειες εδώ, στην πρωτεύουσα του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε. «Είμαι σίγουρος ότι θα το δούμε να συμβαίνει όταν νικήσουμε», συνέχισε, προσθέτοντας: «Όποιος φέρνει πόλεμο, πρέπει να κριθεί».
Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι σε αυτόν τον πόλεμο διακυβεύονται περισσότερα από τη μοίρα μιας χώρας, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους επιθετικούς πολέμους, αλλά μπορούμε να νικήσουμε την επιθετικότητα ως εγκληματική ιδέα που πηγάζει από τη νοοτροπία κάποιου που έχει συνηθίσει την ατιμωρησία».
6.139 εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, μόνο τον Απρίλιο
Στη διάρκεια της ομιλίας του έκανε έκκληση για σεβασμό της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. «Είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε τώρα», είπε κατηγορώντας τη Ρωσία ότι έχει διαπράξει περίπου 6.139 εγκλήματα πολέμου μόνο τον Απρίλιο, τα οποία οδήγησαν οδήγησε στο θάνατο 207 Ουκρανούς αμάχους, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά.
Απαριθμώντας τα εγκλήματα πολέμου για τα οποία κατηγορεί τη Ρωσία, αναφέρθηκε σε «εκατομμύρια» επιθέσεις στις περιοχές του Ντονμπάς, σε ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής της Μπούτσα, στο λεγόμενο στρατόπεδο φιλτραρίσματος που «η Ρωσία έχει δημιουργήσει στην ανεξάρτητη γη μας» – καθώς και σε «κάθε κρατούμενο που βασανίζεται υπό τη ρωσική αιχμαλωσία και σε κάθε πόλη που βομβαρδίστηκε από τη Ρωσία».
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα εγκλήματα πολέμου από τη διεθνή κοινότητα, ζητώντας τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου και απορρίπτοντας την «υβριδική ατιμωρησία». Μάλιστα αναφέρθηκε στη διαδικασία της Νυρεμβέργης, και τις δίκες που διεξήχθησαν από τους Συμμάχους εναντίον εκπροσώπων της ηττημένης ναζιστικής Γερμανίας. Όπως είπε, υπάρχουν ελλείψεις στο ισχύον διεθνές δίκαιο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι είναι άδικο για τις μελλοντικές γενιές να τους δίνουμε «προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε» και είναι «λάθος κάποιος να φοβάται να δώσει πλήρη ισχύ στη δικαιοσύνη».
Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι διεξάγει θηριωδίες κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την ηγεσία της Ολλανδίας που βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας «σε αυτό το μονοπάτι», ενώ αναφερόμενος στην τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία έκανε λόγο για ένα «πόλεμο που δεν θέλαμε, αλλά πρέπει να κάνουμε αυτόν τον πόλεμο τον τελευταίο – και θα τον κάνουμε».