Στη Δαμασκό αφίχθη ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου υποστηρίζει σθεναρά τη συριακή κυβέρνηση.
Στο κέντρο της πρωτεύουσας Δαμασκού, οχυρώσεις που είχαν τοποθετηθεί από τα πρώτα χρόνια του πολέμου γύρω από την πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας αφαιρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Iρανού προέδρου στη Συρία από το 2010, παρότι η Τεχεράνη παρείχε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, συμβάλλοντας να γείρει η πλάστιγγα της σύρραξης υπέρ της Δαμασκού.
Η προσέλκυση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της χώρας όπου οι υποδομές ρημάχτηκαν είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αφού οι δυνάμεις της έχουν πλέον ανακτήσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος των εδαφών όπου τον είχαν χάσει στην κορύφωση της σύρραξης.
Η διήμερη επίσημη επίσκεψη θα γίνει με φόντο την αναθέρμανση των σχέσεων στην περιοχή, ιδίως την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο μεγάλων δυνάμεων της Μέσης Ανατολής, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.
Ο κ. Ραϊσί αναμένεται να συζητήσει στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Άσαντ για τις διμερείς σχέσεις, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα και τις «θετικές εξελίξεις» σε περιφερειακό διπλωματικό επίπεδο, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Σύμφωνα με τη συριακή εφημερίδα Αλ Ουάταν, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, ο Ιρανός πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί διάφορες συνοικίες της Δαμασκού.
Από την αρχή του πολέμου, το Ιράν έστειλε στρατιωτικούς, κατ’ αυτό «συμβούλους», για να βοηθήσουν τον στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ. Εξάλλου, η Τεχεράνη υποστήριξε ξένες οργανώσεις που έχουν δεσμούς μαζί της και πολέμησαν στο πλευρό των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, κάτι που ισχύει ειδικά στην περίπτωση της Χεζμπολάχ, της ισχυρής σιιτικής παράταξης του Λιβάνου.
Από το 2013 το Ιράν δημιούργησε πιστωτικές γραμμές, ειδικά για να καλυφθούν οι ανάγκες της Συρίας –αντιμέτωπης με διεθνές εμπάργκο– για πετρέλαιο.
Δαμασκός και Τεχεράνη υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες σε διάφορα πεδία το 2019, για παράδειγμα για την κατασκευή νέων λιμένων σε πόλεις όπως η Λαττάκεια και η Ταρτούς.
Νέες συμφωνίες ενόψει
Σύμφωνα με την αλ Ουάταν, θα υπογραφτούν «συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης» για διάφορα ζητήματα, ιδίως για την ενέργεια.
Η εφημερίδα ανέφερε θα γίνουν διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέα πιστωτική γραμμή, αφιερωμένη στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, σε μια χώρα όπου οι διακοπές του ρεύματος φθάνουν ως ακόμα και τις 20 ώρες την ημέρα.
Το Ιράν επιδιώκει να προβληθεί ως «μέρος που συνεισφέρει στη φάση της ανοικοδόμησης», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σύρος πολιτικός αναλυτής Ουσάμα Ντανούρα.
Αρκετές αραβικές πρωτεύουσες που τηρούσαν για χρόνια εχθρική στάση έναντι του καθεστώτος της Δαμασκού, ανάμεσά τους το Ριάντ, έχουν αρχίσει να αποκαθιστούν τις σχέσεις μαζί του, ειδικά μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία.
Τετραμερής Τουρκίας, Ρωσίας, Συρίας, Ιράν
Στο μεταξύ, συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας, Συρίας και Ιράν προγραμματίζεται για τις 10 Μαΐου στη Μόσχα, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου.
Η συνάντηση προγραμματίζεται τέσσερις μέρες πριν τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Anadolu