Skip to main content

Σουηδία: Επαναξιολόγηση των σχέσεων με την ΕΕ ζητά ο επικεφαλής του δεύτερου ισχυρότερου κόμματος

«Γερμανοί, Πολωνοί ή Γάλλοι πολιτικοί, στην πραγματικότητα αποφασίζουν ποιο αυτοκίνητο μπορείτε να αγοράσετε, πόσο ακριβή θα πρέπει να είναι η βενζίνη και ποιο δέντρο μπορείς να κόψεις στη δική σου ιδιοκτησία»

«Η συνεχώς διευρυνόμενη ισχύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνει ότι Γερμανοί, Πολωνοί ή Γάλλοι πολιτικοί, στην πραγματικότητα αποφασίζουν ποιο αυτοκίνητο μπορείτε να αγοράσετε, πόσο ακριβή θα πρέπει να είναι η βενζίνη και ποιο δέντρο μπορείς να κόψεις στη δική σου ιδιοκτησία. Η Σουηδία θα πρέπει να επιδιώξει περισσότερες εξαιρέσεις από τη νομοθεσία της ΕΕ στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης των σχέσεων με την 27μελή ένωση». Σε αυτές τις δηλώσεις προχώρησε σήμερα ο επικεφαλής του Σουηδών Δημοκρατών, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας και ανεπισήμως κυβερνητικού εταίρου, Τζίμι Άκεσον, απηχώντας την κριτική από ευρωσκεπτικιστές σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο Άκεσον, του οποίου το αντιμεταναστευτικό κόμμα έχει μεγάλη επιρροή στην κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας, δεν έφθασε στο σημείο να ζητήσει “Swexit” – ψηφοφορία για την έξοδο της Σουηδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως έκαναν οι Βρετανοί ψηφοφόροι το 2016.

Ωστόσο δήλωσε ότι η ΕΕ οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση.

«Οι βουλευτικές μας εκλογές θα πάψουν σύντομα να έχουν την όποια σημασία»

«Σήμερα, υπάρχουν καλοί λόγοι για να επαναξιολογήσουμε σοβαρά τη συμμετοχή μας στην ένωση», έγραψε ο Άκεσον στην εφημερίδα Aftonbladet. «Οι βουλευτικές μας εκλογές στη Σουηδία θα πάψουν σύντομα να έχουν την όποια σημασία στην εξέλιξη της Σουηδίας. Φυσικά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

Ο Άκεσον προειδοποίησε ότι η ΕΕ μπορεί να επιβάλει περισσότερο φιλελεύθερες μεταναστευτικές πολιτικές στη Σουηδία, που τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει μια ολοένα και πιο σκληρή γραμμή για τις αιτήσεις ασύλου.

Οι Σουηδοί είναι μεταξύ των πιο θετικών πολιτών της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ, με το 68% να τίθεται υπέρ, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ τον Μάρτιο. Η χώρα έκανε πέρυσι αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η ευρωσκεπικιστική στάση των Σουηδών Δημοκρατών εδώ και καιρό θεωρείται εμπόδιο στο να ενταχθούν στο κυρίαρχο ρεύμα των πολιτικών πραγμάτων της χώρας και το κόμμα εγκατέλειψε το αίτημα αυτό το 2018.

Στις περυσινές βουλευτικές εκλογές, έλαβαν το 20,5% των ψήφων. Η στήριξή τους διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στο να δοθεί η δυνατότητα στον συνασπισμό μειοψηφίας των Μετριοπαθών, των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων να ανέλθει στην εξουσία.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, στους Σουηδούς Δημοκράτες έχει δοθεί η ευκαιρία να ασκούν αξιοσημείωτη επιρροή σε θέματα πολιτικής, πιέζοντας για αυστηρότερους μεταναστευτικούς κανόνες και άμβλυνση των φιλοδοξιών για την κλιματική αλλαγή.

Οι ίδιοι έχουν απειλήσει να οδηγήσουν σε κατάρρευση τον συνασπισμό εάν αυτός δεν προχωρήσει σε μείωση των φόρων επί των καυσίμων και δεν υψώσει το ανάστημά του στην ΕΕ αναφορικά με τις ποσοστώσεις για τις αιτήσεις ασύλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ