Πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με την υγεία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το περιστατικό αδιαθεσίας και την ακύρωση των δημόσιων εμφανίσεών του για δύο μέρες.
Όλα ξεκίνησαν με την συνέντευξη που έδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης σε εκπομπή του Kanal 7. Στη διάρκεια της συνέντευξης ένιωσε έντονη αδιαθεσία, που ανάγκασε σε ξαφνική διακοπή του προγράμματος. Μετά από περίπου δέκα λεπτά, η εκπομπή επανήλθε με τον Τούρκο πρόεδρο εμφανώς καταβεβλημένο να κάνει λόγο για «σοβαρό κρύωμα στο στομάχι». Μάλιστα, είπε ότι σκέφτηκε να αναβάλει την συνέντευξη, αλλά ανησύχησα ότι αυτό θα παρερμηνευθεί, κάτι που δεν κατάφερε να αποφύγει καθώς οι φήμες για την υγεία του έχουν «φουντώσει».
Ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποκτήσει δημοφιλία αρκετές θεωρίες, με τις τουρκικές αρχές να διαψεύδουν την φήμη ότι ο Τούρκος πρόεδρος υπέστη καρδιακό επεισόδιο. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, έκανε λόγο για «ανήθικη παραπληροφόρηση», ενώ ο αντιπρόεδρος της Τουρκία Φουάτ Οκτάι επανέλαβε ότι το επεισόδιο οφείλεται σε κάποιο κρύωμα.
Τελικά τι συνέβη στον Ερντογάν; Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι το πέπλο μυστηρίου σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Τούρκου προέδρου έρχεται λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου. Οι εκλογές είναι τόσο κοντά που σήμερα ξεκίνησαν να ψηφίζουν οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό.
Τι σημαίνει αυτό; Ο Ερντογάν έχει μόλις λίγες εβδομάδες για μια από τις πιο δύσκολες και κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. «Όποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας υπάρχει, όχι μόνο θα περιορίσει τις ικανότητές του στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά θα μπορούσε επίσης να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του 69χρονου ηγέτη να συνεχίσει στην εξουσία», σχολιάζει το Gzero Media.
Από την άλλη, όπως σημειώνει στην ΕΡΤ ο αναλυτής στρατιωτικών και διεθνών θεμάτων Κώστας Ιατρίδης, το πρόβλημα υγείας του Ερντογάν δεν είναι κάτι καινούριο. Μάλιστα προσφάτως, το 2022, είχε ακυρώσει μία πολύ μεγάλη συνάντηση στην Προύσα. Ωστόσο, όπως αναφέρει, μάλλον το πρόβλημά του έχει επιδεινωθεί, δεδομένου μάλιστα ότι ακύρωσε την συμμετοχή του στα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, και την φιέστα που προετοίμαζε με τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ερντογάν είναι επίσης πιεσμένος από το προεκλογικό του πρόγραμμα, αλλά κυρίως από τα προβλήματα που δημιούργησαν οι φονικοί σεισμοί και φυσικά από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι απειλείται από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Σε ερώτηση σχετικά με τον αν θα επηρεάσει η υγεία του Ερντογάν το εκλογικό κοινό, ο κ. Ιατρίδης απαντάει πως αυτό μένει να το δούμε στα αποτελέσματα της κάλπης. Ωστόσο, υπενθυμίζει τα λόγια του ίδιου του Ερντογάν όταν το 2002 ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ είχε πρόβλημα υγείας (πάρκινσον), επέμενε ότι αυτό πρέπει να εξεταστεί διότι δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και να μην μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη, όπως και να’ εχει (είτε κερδίσει ο Ερντογάν χωρίς να ελέγχει την Βουλή, είτε κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου χωρίς να ελέγχει την Βουλή), η Τουρκία εισέρχεται σε μία περίοδο αστάθειας.