Skip to main content

Συνέχεια στον «πόλεμο» Ντε Σάντις – Disney: Η εταιρεία μήνυσε τον κυβερνήτη της Φλόριντα

REUTERS/Marco Bello

Το ιστορικό της μεγάλης κόντρας

Κλιμακώνεται η κόντρα της Disney με τον κυβερνήτη της Φλόριντα και φερέλπιδα υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ρον Ντε Σάντις, καθώς η εταιρεία κατέθεσε μήνυση εναντίον του κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε την πολιτική του εξουσία για να τιμωρήσει την εταιρεία για την άσκηση των δικαιωμάτων της για την ελευθερία του λόγου.

Η μήνυση κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο την ίδια ημέρα που ένα συμβούλιο εποπτών, το οποίο επέλεξε ο ντε Σάντις για να επιβλέπει τις δραστηριότητες της Walt Disney World, προχώρησε στην αναίρεση μιας αναπτυξιακής συμφωνίας που, όπως λέει, η Disney έχει στόχο να ανακόψει τη δύναμή της. Ουσιαστικά η Disney έχει ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, ένα είδος «τοπικής αυτοδιοίκησης».

Η Disney υποστηρίζει επίσης ότι της αρνήθηκαν τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης στην ελευθερία του λόγου. Η εταιρεία ζητά από το δικαστήριο να κηρύξει τη νομοθετική ενέργεια παράνομη.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο αυτής της έριδας, η Disney είχε αντιταχθεί ανοιχτά στο νομοσχέδιο “Don’t Say Gay” του ενίοτε ακραίου Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη. Και από τότε ξεκίνησε η ανοιχτή αντιπαράθεση. Η Disney είχε προκαλέσει την οργή του κυβερνήτη πέρυσι, καταγγέλλοντας ένα νομοσχέδιο που περιόριζε τη διδασκαλία μαθημάτων σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στα δημοτικά σχολεία της Φλόριντα.

Τι κρύβεται πίσω από τη διαμάχη;

Η διαμάχη με τη Disney – η οποία άνοιξε το Walt Disney World στη Φλόριντα το 1971 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της πολιτείας – έχει αναβαθμίσει το προφίλ του κ. Ντε Σάντις, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία.

Οι νομοθέτες της Φλόριντα ψήφισαν την αναδιάρθρωση της ειδικής περιοχής που είχε δημιουργηθεί πριν από περισσότερα από 50 χρόνια για να επιβλέπει την ανάπτυξη της γης γύρω από το Disney World, η οποία περιλαμβάνει τέσσερα θεματικά πάρκα, δεκάδες ξενοδοχεία και χώρους ψυχαγωγίας.

Ο Ντε Σάντις προσπάθησε να αφαιρέσει εξουσίες από την Disney τον Φεβρουάριο απολύοντας το διοικητικό συμβούλιο που την ήλεγχε και εγκαθιστώντας ένα διορισμένο συμβούλιο από Ρεπουμπλικάνους. Οι κινήσεις αυτές του έδωσαν την εξουσία να διορίζει μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της περιφέρειας, αφαιρώντας την εξουσία αυτή από τους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή των 25.000 στρεμμάτων, από την οποία η Disney είναι μακράν η μεγαλύτερη.

“Υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη”, δήλωσε ο κυβερνήτης τότε. Τον δε Απρίλιο είπε πως θα ανοίξει και φυλακή δίπλα στην Disneyland.

Πριν από την εγκατάσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου, ωστόσο, η Disney πέτυχε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, η οποία περιέγραφε το εύρος της ανάπτυξης στην περιοχή και έδινε στη Disney το δικαίωμα να επανεξετάζει οποιεσδήποτε αλλαγές σε ιδιοκτησίες εντός των ορίων της.

Ο ΝτεΣάντις κατήγγειλε τη Δευτέρα τη συμφωνία ως μια νομικά αβάσιμη και ανακοίνωσε ένα νέο μέτρο που θα επαναφέρει τον έλεγχο της ειδικής περιφέρειας που φιλοξενεί το Disney World σε ένα κρατικό εποπτικό συμβούλιο που θα διοικείται από τους διορισμένους του κυβερνήτη.

Μάλιστα η σύμβαση, με “βασιλική ρήτρα” περιόριζε τις εξουσίες του νέου συμβουλίου και περιλάμβανε όρους που ίσχυαν στο διηνεκές, ή μέχρι “21 χρόνια μετά το θάνατο του τελευταίου επιζώντος από τους απογόνους του βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Γ'”.

Ο Ντε Σάντις δήλωσε τότε ότι η Disney “προσπάθησε να κινηθεί γρήγορα” και ανακοίνωσε σχέδια για κυβερνητικές έρευνες και άλλες πιθανές ενέργειες. Αναφέρθηκε ανοιχτά σε μια σειρά από πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένων νέων φόρων, διοδίων και ακόμη και του ανοίγματος μιας κρατικής φυλακής κοντά στα πάρκα.

Ο επικεφαλής της Disney, Μπομπ Ίγκερ, χαρακτήρισε την στάση του Ντε Σάντις ως «αντι-επιχειρηματική» και μάλιστα «αντί-Φλόριντα».

Στη μήνυση, η εταιρεία ανέφερε ότι έχει προγραμματίσει να επενδύσει 17 δισ. δολάρια στο Walt Disney World την επόμενη δεκαετία, σημειώνοντας ότι “ανάπτυξη και επενδύσεις αυτού του μεγέθους δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αποτελεσματικά όταν μπορούν να ακυρωθούν ή να υπονομευθούν από το καπρίτσιο της νέας πολιτικής ηγεσίας”.

Είπε ότι η έγκριση της τελευταίας αναπτυξιακής συμφωνίας έγινε με κατάλληλη δημόσια ανακοίνωση, μεταξύ άλλων σε τοπική εφημερίδα.

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να καταδικάσουν τις τελευταίες προτάσεις του Ντε Σάντις. Ο Μπράντον Γουλφ, εκπρόσωπος Τύπου της Equality Florida, δήλωσε ότι πρόκειται για μια “πραγματικά ανιστόρητη επίδειξη εγωισμού”.

Η στοχοποίηση της Ντίσνεϊ από τον ντε Σάντις ίσως και να ευνοεί τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε: «ο κυβερνήτης νικήθηκε και τον εξευτέλισε ο Μίκι Μάους».