Skip to main content

Μόσχα: Αντίποινα η κατάσχεση δυτικών περιουσιακών στοιχείων – Μπορεί να επεκταθεί

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για προσωρινό έλεγχο των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων δύο ευρωπαϊκής ιδιοκτησίας ενεργειακών εταιρειών.

Ως αντίποινα για την παράνομη, όπως την αποκάλεσε, κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, περιέγραψε το Κρεμλίνο την κίνηση της Μόσχας να αναλάβει προσωρινά τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της φινλανδικής ενεργειακής εταιρίας Fortum και της γερμανικής Uniper.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε αργά χθες Τρίτη διάταγμα που θεσπίζει τον προσωρινό έλεγχο των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων των δύο ευρωπαϊκής ιδιοκτησίας ενεργειακών εταιρειών. Ο ενεργειακός όμιλος Fortum δήλωσε πως ερευνά τις πληροφορίες και η Uniper, πρώην θυγατρική της Fortum, δήλωσε πως εξετάζει την κίνηση. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν είχε κάποιο άμεσο σχόλιο.

Το διάταγμα δείχνει πως η Μόσχα έχει ήδη αναλάβει δράση εναντίον των περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού παραρτήματος της Uniper, Unipro, και της Fortum. Η Ρωσία κατέστησε σαφές ότι η κίνηση θα μπορούσε να αντιστραφεί.

Η Μόσχα αντέδρασε οργισμένα στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ομάδα των Επτά (G7) εξετάζει μια σχεδόν πλήρη απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία, ενώ πολλοί ζητούν πολύ αυστηρότερες κυρώσεις προκειμένου να περιοριστεί η ικανότητα τη Ρωσίας να πολεμά στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να ανοικοδομήσει την Ουκρανία. Η Γερμανία εθνικοποίησε την πρώην θυγατρική του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom πέρυσι.

«Το διάταγμα που εγκρίθηκε είναι μια απάντηση στις επιθετικές ενέργειες εχθρικών χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει τη στάση των δυτικών κυβερνήσεων απέναντι στα ξένα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών εταιριών».

Το διάταγμα του Πούτιν «δεν ασχολείται με θέματα ιδιοκτησίας και δεν στερεί τους ιδιοκτήτες από τα περιουσιακά τους στοιχεία. Επειδή η εξωτερική διαχείριση είναι προσωρινή και σημαίνει μόνο πως ο αυθεντικός ιδιοκτήτης δεν έχει πλέον το δικαίωμα να λαμβάνει διαχειριστικές αποφάσεις», συνέχισε Πεσκόφ. Ο κατάλογος των επιχειρήσεων υπό εξωτερικό έλεγχο «μπορεί βέβαια να επεκταθεί» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, «ο κύριος σκοπός του διατάγματος είναι να σχηματιστεί ένα ταμείο αποζημιώσεων για ενδεχόμενη εφαρμογή ανταποδοτικών μέτρων ως απάντηση στην παράνομη ιδιοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters